Συνωστισμός στο σταθμό της Βουδαπέστης- έχει ανοίξει αλλά τρένα δεν φεύγουν

(ΦΩΤΟ:EUROKINISSI)

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βουδαπέστης άνοιξε ξανά, χωρίς όμως να διευκολύνει της ζωές των χιλιάδων προσφύγων που έχουν μαζευτεί στις πλατφόρμες του, καθώς επειδή δεν εκτελούνται δρομολόγια είχε δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση.

Τις δύο τελευταίες μέρες, οι πρόσφυγες που κοιμόταν έξω από τον σταθμό Κελέτι, διαμαρτύρονταν –ενώ πολλοί από αυτούς κρατούσαν ήδη αγορασμένα εισιτήρια στο χέρι- για το μπλόκο που τους εμπόδιζε να φύγουν, μέσω Αυστρίας, για τη Γερμανία.

Το πρωί της Πέμπτης τους επιτράπηκε ξανά η είσοδος, όμως οι ουγγρικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πως δεν εκτελούνται απευθείας δρομολόγια από τη Βουδαπέστη προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η αυστριακή πλευρά επιβεβαίωσε το μπλόκο που επέβαλε η Ουγγαρία, λέγοντας ότι την Πέμπτη στη Βιέννη δεν έφταναν τρένα από τη Βουδαπέστη.

Με το που άνοιξε ο σταθμός, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις αποβάθρες χαρακτηριζόταν από την απελπισία των ανθρώπων αυτών να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο. Συνωστισμένοι μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν ο ένας τον άλλον για να έχουν μία θέση στο τραίνο, ενώ ταυτόχρονα βάζανε στα βαγόνια τα παιδιά τους. Υπήρχε τόση βιασύνη που σε λίγα μόλις λεπτά η πλατεία μπροστά από τον σταθμό είχε αδειάσει.

Την Τετάρτη οι ουγγρικές αρχές είχαν περιοριστεί στο ότι «τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» και ότι «μετανάστες μπορούν να ταξιδέψουν εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας μόνο με τα απαραίτητα έγγραφα».

 Ο σταθμός Κελέτι είχε από τα μέση της προηγούμενης εβδομάδας είχε μετατραπεί σε νέο κόμβο για την προσφυγική κρίση, με χιλιάδες να περιμένουν μετέωροι για ένα τρένο προς τα δυτικά. Τη Δευτέρα, η ουγγρική αστυνομία επέτρεψε τελικά την επιβίβαση στα τρένα αλλά την Τρίτη έκλεισε τον σταθμό, απομάκρυνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το εσωτερικό του και όταν τον άνοιξε ξανά, δεν τους επέτρεπε την είσοδο.

Την Πέμπτη, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συναντάται με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Σε άρθρο του πριν τη συνάντηση σε γερμανική εφημερίδα, ο ούγγρος πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε στους επικριτές του χαρακτηρίζοντας «λυπηρό πως μόνο η Ουγγαρία, και η Ισπανία, προστατεύουν τα σύνορα της ΕΕ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here