Συντηρητικός και ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μάλπας εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη Γιονγκ Κιμ

Είναι  63 ετών και  ένθερμος υποστηρικτής του Ντναλντ Τραμπ. Μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις.

Ο άγραφος κανόνας θέλει να ανατίθεται η προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πάντα Ευρωπαίος. Όμως πρόκειται ουσιαστικά για αμερικανικό ίδρυμα, όπως εξάλλου και το ΔΝΤ.

Ο Μάλπας (δεν είναι Ελληνοαμερικανός, μη σας παρασύρει το επώνυμο) ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον Ιανουάριο ενώ κανονικά η θητεία του έληγε το 2022. Oι λόγοι της παραίτησής του δεν γνωστοποιήθηκαν όμως υπήρξε επιλογή του Ομπάμα. Πιθανότατα οι αιτίες της αποχώρησης να πρέπει να αναζητηθούν στις πολιτικές διαφορές του  με τον Τραμπ, όπως για παράδειγμα στο ότι θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή ενώ ο Τραμπ απλούστατα θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Πάντως κατά τα άλλα ακολούθησε πολιτική πιο φιλική προς τους επιχειρηματίες παρά προς τους λαούς.

Το 2017 ο Μάλπας δεν είχε διστάσει να επικρίνει δριμύτατα, δημοσίως, τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «όχι και πολύ αποτελεσματικούς» και σχολιάζοντας ότι «συχνά ακολουθούν διεφθαρμένες πρακτικές στη χορήγηση δανείων». Θεωρούσε ότι αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν να  βγάλει από τη φτώχεια τις πάμφτωχες χώρες και να «κλείσει» την κάνουλα για τις πιο ανεπτυγμένες -είχε και μάλλον συνεχίζει να τρέφει, εχθρότητα προς την Κίνα.

Θεωρητικά, αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ιδρύθηκε το 1944, είναι να περιορίσει τη φτώχεια στον κόσμο χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά προγράμματα. Στην τράπεζα είναι μέτοχοι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και το Κόσοβο . Δεν μετέχουν η Ανδόρα, η Κουβα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, το Κράτος της Παλαιστίνης, το Βατικανό και η Βόρεια Κορέα

Όσον αφορά τις ψήφους, οι ΗΠΑ έχουν το 16,4, η Ιαπωνία το 7,9%, η Γερμανία το 4,5%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 4,3% και η Γαλλία επίσης το 4,3%. Με βάση το καταστατικό κάθε αλλαγή προϋποθέτει το 85% των ψήφων, και κατά συνέπεια όλες οι σημαντικές αποφάσεις προϋποθέτουν τη συναίνεση των Αμερικανών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here