Σύνταξη για όλους στα 67, κούρεμα επικουρικών, εφάπαξ, ΕΚΑΣ ζητούν οι θεσμοί

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ 

Τελικά οι… «θεσμοί» ζητούν ή όχι να κοπούν ξανά οι συντάξεις; Το presspublica.gr επιχειρεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τις χθεσινές δηλώσεις από την Κομισιόν για να μην χαθούν οι συνταξιούχοι, φυσικά και οι χιλιάδες άνεργοι νέοι που στηρίζονται από τα εισοδήματα των ηλικιωμένων γονιών τους, στη «μετάφραση»…

Οι κύριες συντάξεις, όπως διαφαίνεται, επί της παρούσης διασώζονται. Όμως, οι επικουρικές το ΕΚΑΣ και τα εφάπαξ μάλλον οι θεσμοί επιθυμούν να μπουν στο χρονοντούλαπο, μαζί με όσες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν απομείνει (με εξαίρεση τα ΒΑΕ).

Η κυρία Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, χθες χαρακτήρισε τις προτάσεις των θεσμών «απολύτως ισορροπημένες και οικονομικά αποτελεσματικές». Τόνισε, δε, ότι «ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα». Μέχρι εδώ, λοιπόν, όλα καλά. Όμως, η κυρία Μπράιτχαρτ δεν σταμάτησε στο σημείο αυτό. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές προτάσεις, εννοώντας την περιστολή δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, δεν είναι επαρκείς προκαλώντας ερωτήματα σε σχέση με το «τι, τελικά, εννοεί η… εκπρόσωπος». Θέλει ή δεν επιθυμεί ένα ακόμη «κούρεμα» στις συντάξεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Η απάντηση φαίνεται να κρύβεται πίσω από την «by the book» τακτική και φρασεολογία των Βρυξελλών. Σε επίπεδο Κομισιόν, όταν αναφέρονται σε «συντάξεις», συνηθίζουν να αναφέρονται στις κύριες. Οι κύριες συντάξεις αποτελούν τον λεγόμενο πρώτο πυλώνα των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων.

Αρα, με βάση αυτή την υπόθεση εργασίας, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε. με τις δηλώσεις της φαίνεται ότι εννοούσε ότι οι θεσμοί δεν ζήτησαν, ούτε και επιθυμούν να μειωθούν ξανά οι κύριες συντάξεις, στην Ελλάδα. Ομως, δεν προκύπτει να λένε όχι σε περικοπές λοιπών συνταξιοδοτικών δαπανών τις οποίες, κατά την κυρία Μπράιτχαρτ, άλλωστε επιδιώκουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Ξανα στη «γκιλοτίνα» επικουρικές, εφάπαξ και ΕΚΑΣ

Τι σημαίνει αυτό; Οι επικουρικές, τα εφάπαξ και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) κατά τους θεσμούς, ναι, δύνανται και πρέπει να μειωθούν, ίσως σταδιακά και να «εξαϋλωθούν». Όπως, φυσικά, πρέπει με βάση τις επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων τους από φέτος να καταργηθούν όλες οι διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

Εάν, μάλιστα, ισχύει η πληροφορία που θέλει την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να ζητούν περικοπές της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, τότε η «μετάφραση» των δηλώσεων Μπράιτχαρτ φαίνεται να είναι ακριβής. Μόνο για το ΕΚΑΣ εκτιμάται ότι για φέτος θα απαιτηθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ. Μέσα από την άμεσή ή ακόμη και σταδιακή κατάργηση αυτού του προνοιακού επιδόματος (με ένταξη ενός τμήματος από τα αποδιδόμενα σήμερα ποσά μέσα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι ορίζουν) οι θεσμοί φαίνεται ότι πετυχαίνουν ένα μέρος του στόχου που φέρονται να έχουν θέσει για τις περικοπές στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Επίσης, το βάρος των απαιτήσεων που θέτουν οι εταίροι – δανειστές «πέφτει» στα εφάπαξ και, φυσικά, στις 1.625.975 επικουρικές συντάξεις (συνολικά 4.526.172 μαζί με τις κύριες). Με τη διατήρηση και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ενός προαπαιτούμενου για τη σύναψη συμφωνίας από τους θεσμούς, όπως διαφαίνεται) οι επικουρικές θα πρέπει να υποστούν μέσα στο 2015 μια νέα μείωση, αυτή τη φορά της τάξης του 15% με 20%. Ακόμη πιο δραματικό «κούρεμα» φαίνεται βραχυπρόθεσμα να έχουν και τα εφάπαξ.

Σύνταξη για όλους στα 67

Εάν στο πλαίσιο αυτό ενταχθεί και η κατάργηση όσων διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν απομείνει, τότε φαίνεται ότι η «μετάφραση» των δηλώσεων της εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών και κατ΄ επέκταση των απαιτήσεων της Κομισιόν, είναι ορθή… Αν και το δημοσιονομικό όφελος δεν θα είναι σημαντικό άμεσα, μακροπρόθεσμα -και σε συνδυασμό τόσο με την αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στα 67 για πλήρη και στα 62 έτη της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη, όσο και με τη διαρκή μείωση του μέσου χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων εξαιτίας της υψηλής ανεργίας (κυμαίνεται λίγο πάνω από το 25%)- οι θεσμοί φαίνεται να εκτιμούν ότι το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει μια σημαντική μείωση δαπανών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here