Σε εξέλιξη η σύνοδος του Νότου κατά της λιτότητας- Ηγετική μορφή της νέας Ευρώπης ο Αλ. Τσίπρας- Καρφιά Σόιμπλε, Βέμπερ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

Με ελπίδες και αισιοδοξία για την απαρχή μιάς νέας πορείας για την Ευρώπη, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη και αλληλεγγύη, ξεκινά στο Ζάππειο η σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στην Αθήνα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες που ήρθαν στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δείχνουν ότι επιθυμούν να δουν την Ευρώπη να κινείται πλέον σε άλλη τροχιά. πιο ισορροπημένη και προοδευτική.

Στη σύνοδο μετέχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ ο οποίος θέλει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ΕΕ ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017, ο Ματέο Ρέντσι που δηλώνει ότι η λιτόητα δεν μπορεί να είναι αιώνια, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντ. Κόστα, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας  κ. Μουσκάτ και ο υπουργός ευρωπαικών θεμάτων της Ισπανίας  καθώς ο Μ. Ραχόι παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ο τερματισμός του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της αυστηρής λιτότητας οδεύει προς το τέλος του, με βάση την ατζέντα των συζητήσεων και της διακήρυξης που αναμένεται να διατυπωθεί, ενόψει της κρλίσμης συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, βλέπουν με ανησυχία καιμ τουλάχιστον με δυσπιστία το εγχείρημα του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος πλέον έχει αναδειχθεί σε ηγετική μορφή της Ευρώπης απέναντι στα προγράμματα λιτότητας και κοινωνικής οπισθροδρόμησης.

Δεν είναι τυχαία η αντίδραση τόσο του κ. Σόιμπλε όσο και του ηγέτη των χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Βέμπερ, για την σύνοδο.

Ο Σόιμπλε

Φαρμακερό καρφί για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «όταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Σφροδρή επίθεση Βέμπερ σε Τσίπρα

O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής. «Δεν χρειαζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here