Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Μέχρι τις 6 Μαΐου το σχέδιο συμβιβασμού της Κομισιόν-Παραμένει η διάσταση Βορρά-Νότου-Οι θέσεις Μητσοτάκη

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν για ακόμη μία φορά το μπαλάκι στην Κομισιόν, την οποία καλούν να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το σχέδιό της για το «Ταμείο Ανάκαμψης», για τη χρηματοδότηση του οποίο φαίνεται πως επιβλήθηκε η γερμανική περί σύνδεσής του με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει δειλά βήματα σύγκλισης, όμως οι διαφωνίες του μετώπου του Βορρά στο θέμα της χορήγησης βοήθειας μέσω επιδοτήσεων παραμένουν. Στο μπλοκ αυτό, εκτός από τη Γερμανία, ανήκουν και χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία, οι οποίες τάσσονται υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

«Οι επιδοτήσεις, σε αντίθεση με τα δάνεια, είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινής αγοράς και για την εξασφάλιση μιας συμμετρικής απάντησης σε ένα ασύμμετρο σοκ. Θα πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρη εντολή στην Κομισιόν να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατό μια στιβαρή πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να θυμηθούμε την έννοια της αλληλεγγύης όχι μόνο ως αλτρουισμό, αλλά και ως την πιο ρομαντική εκδοχή της του “κοινού συμφέροντος”. Εργαζόμαστε στο να διατηρήσουμε την εσωτερική αγορά και τις προοπτικές της και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η υγειονομική ανάγκη έγινε γρήγορα οικονομική και κοινωνική, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε και μία πολιτική ανάγκη» πρόσθεσε με νόημα.

Μισέλ: Να συνεχίσουμε τη δουλειά

«Σήμερα συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε ένα συγκεκριμένο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο θα συσταθεί μόνο για την κρίση του κορονοϊού, και είναι αναγκαίο και αρκετά μεγάλο για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης και να κατευθυνθεί προς εκείνους τους τομείς και περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά για να δούμε το πραγματικό μέγεθος του ταμείου και τη χρηματοδότησή του. Ήδη έχει συμφωνηθεί ένα πακέτο 540 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου» δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία θα είναι δύσκολη, όμως μίλησε για ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Διαφοροποίηση Μακρόν και έκκληση για άμεση δράση

Ενώ οι «27» έδωσαν οδηγίες στη Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο μέχρι τις 6 Μαΐου, ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Πρέπει να αναβιώσουμε τις οικονομίες μας τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Αυτά τα σχέδια πρέπει να είναι μεγάλα, μαζικά», είπε και ζητώντας μια «οργανωμένη, δυνατή» απάντηση αλληλεγγύης, ο Μακρόν έκανε έκκληση για μια «γρήγορη» απόφαση και υπερασπίστηκε την μεταφορά κεφαλαίων σε περιοχές και τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

«Το σοκ που βιώνουμε σήμερα αντιστοιχεί σε 5 έως 10 μονάδες του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Είναι χωρίς προηγούμενο», είπε και αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας σε αυτή τη φάση με άλλους ηγέτες συμπλήρωσε: «Θα απαιτηθούν πραγματικές μεταφορές στους προϋπολογισμούς, όχι μόνο δάνεια, αλλά μεταφορές σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο, σε τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο»

Σε αυτή την πρόταση παραμένουν αντίθετες Γερμανία και Ολλανδία, προτιμώντας χρηματοδότηση με τη μορφή δανεισμού. Αντιθέτως το σχέδιο της Κομισιόν για την ανεργία εγκρίθηκε από τους ηγέτες, καθώς και η χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δάνεια μεγάλης διάρκειας για την ανάκαμψη των πλέον ευάλωτων τομέων των οικονομιών.Οι ηγέτες των 27 αποφάσισαν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου.

Τι είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Υπέρ της επείγουσας συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν, τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων, οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός:

  • Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund), επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους. Το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη-μέλη, παρά σε δάνεια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε μάλιστα ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).
  • Πρότεινε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Επ’ αυτού επεσήμανε ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο, κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.
  • Επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό, όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.
  • Τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της, τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων, οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here