Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Χαμηλά ο πήχης για την Τουρκία, υποχωρήσεις σε Ουγγαρία – Πολωνία

Χωρίς απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας αλλά με συζητήσεις για μέτρα μόνο σε στελέχη της τουρκικής πετρελαϊκής ΤΡΑΟ για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου αναμένεται η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην ατζέντα βρίσκονται η διαχείριση της πανδημίας και τα εμβόλια, οι σχέσεις με την Τουρκία και με τις ΗΠΑ (μετά την εκλογή Μπάιντεν), ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λήψη αποφάσεων ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε προσερχόμενος ότι πρώτο ζήτημα της συνεδρίασης είναι ο συμβιβασμός με τις Ουγγαρία και Πολωνία, εκτιμώντας ότι η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα, καθώς το θέμα «κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Μιλώντας για το δεύτερο ζήτημα, την κατάσταση δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το διακύβευμα είναι πολύ σαφές και πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ε.Ε.

«Τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει» είπε αφού αναφέρθηκε στο συμβούλιο του Οκτωβρίου, όταν «αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων είναι αυτό το Συμβούλιο».

Έμφαση στον απεγκλωβισμό προϋπολογισμού και Ταμείου

Ωστόσο, σε αυτό το Συμβούλιο πάντως οι «27» δίνουν έμφαση στον απεγκλωβισμό του πακέτου 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, μετά τη συμβιβαστική συμφωνία της προεδρεύουσας Γερμανίας με τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, ώστε να μην ασκήσουν βέτο προκαλώντας καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες των κρατών – μελών θα εγκρίνουν το σχέδιο ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφύγει την εφαρμογή του μηχανισμού σύνδεσης του κράτους δικαίου με όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ώστε οι δύο χώρες να μην χάσουν κονδύλια.

Τo Reuters μεταδίδει ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εκδώσουν μια δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι ότι η σύνδεση του κράτους δικαίου με τα ταμεία θα γίνεται αντικειμενικά και μόνο για τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των χρημάτων της Ένωσης, και όχι για την τιμωρία χωρών.

Για νίκη έκανε λόγο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σιιζάρτο, ενώ ο Πολωνός πρόεδρος, Άντρζεϊ Ντούντα, μίλησε για «προκαταρκτική συμφωνία».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επιστολή του προς τους ηγέτες ο Μισέλ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όσο και του Ταμείου ανάκαμψης».Και αναφέρθηκε στο στόχο του προϋπολογισμού αναφορικά με την  την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για «μείωση των εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «βρίσκεται στο χέρι μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here