Συνήθεις πιέσεις ΔΝΤ για μείωση αφορολόγητου από το 2019, μαζί με περικοπές συντάξεων-Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Μπροστά στη μόνιμη εδώ και καιρό επιδίωξη του ΔΝΤ που πιέζει για την εφαρμογή ταυτόχρονα από το 2019, και της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου, χωρίς μάλιστα ενεργοποίηση των αντιμέτρων, βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση. Ευτυχως όμως γι αυτή, έχει σύμματό της την Κομισιόν, που δεν δεν συμφωνεί με τις οικονομικές εκτιμήσεις του Ταμείου και δεν βλέπει το λόγο για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων.  

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί πάντως στις αρχές Μαΐου, αφού τότε αναμένεται να εκδοθούν τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2017 και θα είναι ξεκάθαρο αν η οικονομία αποδίδει επαρκώς και μπορεί να σηκώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 και το 2019.

Γι αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να καταγραφούν από τους πρώτους μήνες του 2018, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα κατά των θέσεων του ΔΝΤ.

Οι Βρυξέλλες πάντως επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για το μαξιλαράκι ασφαλείας της Ελλάδας όταν θα βγεί στις αγορές αλλά και για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.  .

Το cash buffer που ήδη έχει αρχίσει να μαζεύεται, θα προκύψει από την πέμπτη δόση των 11,7 δις για να δημιουργηθεί ένα περιθώριο 16,7 δις. -μπορεί και λίγο παραπάνω, έως 20 δισ. ευρώ συζητείται και θεωρείται σημαντικό αφού με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώνει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έως το 2020.

Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται η πολιτική σφραγίδα της Γερμανίας που αναμένεται με τον νέο υπουργό Οικονομικών.  Ανάμεσα στις ιδέες που υπάρχουν είναι να χρησιμοποιούν τα 27 δις ευρώ που μένουν από το πακέτο των 86 δις για να αγοραστεί το χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ένα κομμάτι που καλύπτει στην πράξη τα επόμενα 4- 5 χρόνια. Αυτό θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο ως τις 20 Αυγούστου, αφού ως τότε είναι διαθέσιμα τα χρήματα του ΕΜΣ.

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο επιλογές, η προληπτική γραμμή στήριξης ή το σύμφωνο σταθερότητας. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η προληπτική γραμμή δεν θα έχει περισσότερα οφέλη και πως πολιτικά θα είναι δύσκολο. Το δεύτερο σενάριο προωθείται αλλά μένει να καθοριστεί επίσης έως τον Ιούνιο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here