Συνήγορος του Πολίτη: Να σταματήσουν οι διακρίσεις φύλου

Η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, στις 17 Μαΐου.

Η ανεξάρτητη αρχή τονίζει ότι, παρά τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ομόφυλα ζευγάρια και διεμφυλικά άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να γίνονται θύματα αρνητικών στερεοτύπων, προκαταλήψεων ακόμα και βίαιων επιθέσεων. Ο Συνήγορος του Πολίτη υπενθυμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να συντηρούνται στην ελληνική κοινωνία και συχνά οδηγούν σε συμπεριφορές απαξίωσης και περιθωριοποίησης. Ειδικότερα, ο Συνήγορος ζητά εκ νέου την άμεση αναγνώριση στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιωμάτων αντίστοιχων με αυτά που ισχύουν για τα ετερόφυλα, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης. Επίσης ζητά τη θέσπιση γρήγορων, διαφανών, εύκολα προσβάσιμων διαδικασιών αλλαγής των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας και λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης των διεμφυλικών ατόμων (βλ. πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης). Ο Συνήγορος εκφράζει την ανησυχία του για το ότι εξακολουθούν να υφίστανται περιστατικά βίας ή εκφοβισμού, που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των θυμάτων. Για τον λόγο αυτό καλεί όλους του αρμόδιους φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την διερεύνηση αυτών των περιστατικών, την προστασία των θυμάτων και την απόδοση ευθυνών στους δράστες, όσο και για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. Με αυτήν την ευκαιρία, η ανεξάρτητη αρχή καλεί τους δημοσίους λειτουργούς να εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την καθημερινή τους συναλλαγή με τους διοικουμένους τον οδηγό διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους που έχει συντάξει και δώσει στη δημοσιότητα προκειμένου να αποφεύγονται παραβιάσεις δικαιωμάτων εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα γίνει την Παρασκευή ο πρώτος εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης κράτους της ΕΕ, ο οποίος θα παντρευτεί τον σύντροφό του και όλα αυτά στο μικροσκοπικό, καθολικό και αρκετά συντηρητικό Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Ο 42χρονος Ξαβιέ Μπετέλ και ο σύντροφός του Γκοτιέ Ντεστενέ βρίσκονται μεταξύ των πρώτων ομόφυλων ανδρών που θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να παντρευτούν από τον Ιανουάριο, όταν το Μεγάλο Δουκάτο έγινε το πιο πρόσφατο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο παραχωρήθηκαν πλήρη δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here