Συνελήφθη πριν πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης που είχε κλέψει από το Μουσείο της Σαντορίνης

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή διασώθηκε άγαλμα της θεάς Αφροδίτης από τα χέρια αρχαιοκάπηλου που πήγαινε προς πώληση.

Το πρωί της Τρίτης οι αστυνομικοί συνέλαβαν στο Λουτράκι Κορινθίας, έναν 46χρονο ο οποίος είχε κρυμμένα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και ετοιμαζόταν να πουλήσει έναντι 350.000 ευρώ αρχαία αντικείμενα μεταξύ των οποίων και το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης του 2ου ή 1ου αιώνα π.χ. που είχε κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον άνδρα να κινείται με το αυτοκίνητό του σε δρόμο του Λουτρακίου και μόλις μπήκε σε θέση πάρκινγκ τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Σε έρευνα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από (8) συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους (80) εκατοστών.
  • Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου (14) εκατοστών και ύψους (6) εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο (17) εκατοστά και ύψος (2) εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.
  • Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων (25) εκατοστών και ύψους (14) εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. Αιώνα.

Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου απεφάνθη ότι πρόκειται για μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Διαπιστώθηκε επίσης πως το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, ρωμαϊκής εποχής, έχει κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στην αποθήκη του και μάλιστα αναγνωρίσθηκε και από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου. Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου. Σε βάρος του αλλά και δυο συνεργών του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here