Συνέλαβαν στην Αθήνα την 36χρονη Μαλτέζα που ίσως γνωρίζει για τη δολοφονία της μαχητικής δημοσιογράφου

Μια Μαλτέζα, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος σε τράπεζα της πατρίδας της και γνώριμη της δημοσιογράφου που δολοφνήθηκε εκεί, παραδόθησε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, δηλώνοντας ότι φοβάται για τη ζωή της.
Η τραπεζικος είπε ότι έδινε πληροφορίες στην δημοσιογράφο για να προβει σε αποκαλύψεις σχετικές με τα Panama Papers. Εργαζόταν στην Pilatos Bank και λέγεται Μαρία Εφίμοβα. Η τραπεζικός είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat. Επίσης, σύμφωνα με  τις αποκαλύψεις της Εφίμοβα, η Egrant διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Λίγες μέρες πριν την δολοφονία της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Μαλτας την Μαρία Εφίμοβα.
Εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης της κυπριακής Αστυνομίας, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων, όταν εργαζόταν στη Κύπρο, στην εταιρεία Fragrance Distribution Ltd, μέχρι το 2014. Η Εφίμοβα, απέδωσε την καταγγελία, που υπέβαλε ένας πρώην διευθυντής της, σε προσπάθεια να την δυσφημήσουν. Σημειώνεται ότι το ένταλμα σύλληψης κατά της Εφίμοβα εκδόθηκε από την κυπριακή δικαιοσύνη στα τέλη του 2017, ενώ η ίδια είχε φύγει από την Κύπρο το 2014, για να εργαστεί στη Μάλτα.

Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον της της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, ξεκίνησε μία εκστρατεία συκοφάντησης κυπριακών ΜΜΕ εναντίον της Εφίμοβα, την οποία παρουσίαζαν να εμπλέκεται στην δολοφονία. Οι ευρωβουλευτές Άννα Γκόμεζ της Πορτογαλίας και Τάκης Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, απηύθυναν τότε σχετικό ερώτημα στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.

Η Μαρία Εφίμοβα, ρωσικής καταγωγής, φοβούμενη ότι θα είχε την ίδια τύχη με την Μαλτέζα δημοσιογράφο, είχε καταφύγει στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα 2 της παιδιά. Μετά από τηλεφωνήματα κυρίως βρετανικών ΜΜΕ που προσπάθησαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία, αποφάσισε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειας της.

Στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εν συνεχεία δολοφονηθείσας δημοσιογράφο Καρουάνα Γκαλιζία, εμπλέκονταν πολιτικοί και επιχειρηματίες -ανάμεσα στους εμπλεκομένους ήταν και ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μουσκάτ. Εχει εκφρασθεί δε το σενάριο ότι αυτός είναι και ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας

Η Γκαλιζία σκοτώθηκε  στις 16 Οκτωβρίου του 2017 με βόμβα στο ΙΧ της.

Η 36χρονη Εφίμοβα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος όμως διέταξε την προφυλάκιση της και στη συνέχεια μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού όπου θα παραμείνει έως ότου οι αρμόδιες αρχές κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες για την έκδοση της με βάση δυο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για υπεξαιρέσεις και απάτες.

Η ίδια ανέφερε ότι «ήρθα να παραδοθώ γιατί εκκρεμεί κάτι σε βάρος μου και κινδυνεύει η ζωή μου».

Η 53χρονη δημοσιογράφος είχε απευθυνθεί στην αστυνομία και είχε ενημερώσει ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της 15 ημέρες πριν από τον θάνατό της. Επίσης, λίγα λεπτά πριν από  την δολοφονία της, είχε κάνει ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ότι η ζωή της κινδυνεύει.

Κούλογλου: Η έκδοσή της θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή της

«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα στηρίζεται σε δύο αστείες κατηγορίες των αρχών της Μάλτας ότι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένεια της και επίσης ότι δυσφήμισε κάποιον Μαλτέζο αστυνομικό», αναφέρει σε δήλωσή του για την υπόθεση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου.

Οπως αναφέρει, τυχόν έκδοσή της θα την εξέθετε σε κινδύνους και η μάρτυρας που έχει συλληφθεί, είχε δώσει στην δημοσιογράφο ιδιαίτερα ποκαλυπτικές πληροφορίες για οικονομικά σκάνδαλα.
Η γυναίκα φοβουμενη για τη ζωή της ζούσε ουσιαστικά κρυμμένη με τον άνδρα της και τα παιδιά τους στην Κρήτη, αλλά αποφάσισε να παραδοθεί γιατί αισθανόταν ότι χρειάζεται προστασία.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here