Ξεκινά το 2ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ- Το μεγάλο στοίχημα για Τσίπρα- Οι συσχετισμοί και το μέλλον της Αριστεράς

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, το κρίσιμο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν ώς την Κυριακή, ημέρα που θα διεξαχθούν η εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και η επανεκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.Παρά τη κριτική που ασκείται αυτή τη φορά δεν διακυβεύεται η ενότητα του κόμματο, όπως το 2015 με την μαζική αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων στελεχών μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. 

Το μεγάλο στοίχημα του συνεδρίου είναι η εμπέδωση της κομματικής λειτουργίας του  νέου ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως έχει προκύψει μετά τις εξελίξεις του καλοκαιριού του 2015, η διαμόρφωση του πολιτικού και ιδεολογικού πλαισίου αναφοράς του στην Αριστερά και η επανασύνδεση του κόμματος και της κυβέρνησης με το  μεγάλο μέρος της κοινωνίας ώστε να συνεχίσει να αποτελεί τον καθαρό προοδευτικό πόλο στην ελληνική πολιτική ζωή.

Στο συνέδριο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επικράτηση των Ενωτικών-προεδρικών ενώ οι άλλες τάσεις αναζητούν την ισχυροποίηση τους, όχι για να θέσουν ζήτημα αμφισβήτησης όσο για να διεκδικήσουν ρόλο στην μετά συνέδριο εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως αναμένεται δύσκολη.

Η ομάδα των 53+ στην οποία ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπορεύεται μέχρι τώρα με την ηγεσία, ασκώντας εποικοδομητική κριτική σε θέσεις και αποφάσεις. Το νέο κείμενο όμως με το οποία παρεμβαίνει στο συνέδριο, θέτει εκτ ων πραγμάτων νέα όρια στη συμπόρευση αυτή, καθώς αμφισβητεί ευθέως την πάση θυσία διακυβέρνηση εν μέσω εκβιασμών από τους δανειστές.

Η θέση αυτή, προοιωνίζεται μελλοντικές εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αν όχι άμεσες, τουλάχιστον προσεχώς επικείμενες, αφού υπάρχει μπορστά η δύσκολη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες υποχωρήσεις εργασιακών δικαιωμάτων(ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο).

Εμείς απλά υπενθυμίζουμε ότι την ίδια ακριβώς φρασεολογία, «όχι πάση θυσία στη κυβέρνηση», είχε χρησιμοποιήσει και ο Π. Λαφαζάνης, τον Μάιο του 2015, λίγο πριν την ρήξη του και την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, η Πλατφόρμα 2010 των Δ.Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Ι.Μπαλάφα κλπ., διεκδικεί την ισχυροποίησή της εσωκομματικά – δεδομένου ότι εκεί έχει παίξει και το δικό του χαρτί ο Αλέξης Τσίπρας – και ενδεχόμενος σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Πέμπτη

17:00 – 19:30 –

Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων

19:30 – 19:45 – Έναρξη 2ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο

19:45 – 20:00 – ‘Άνοιγμα εργασιών από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Παναγιώτη Ρήγα

20:00 – 21:00 – Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα

21:00 – 22:00 – Χαιρετισμοί: Πιερ Λοράν (Πρόεδρος ΚΕΑ),’Αντρος Κυπριανού (Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ),

Εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων

22:00 – 22:30 – Ημερήσια Διάταξη

Συγκρότηση Προεδρείου

Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης

Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού

Τέλος Εργασιών

Παρασκευή

09:00 -15:00- Η Αριστερά στον 21ο αιώνα. Περιλαμβάνει το Κεφ. Α (Απολογισμός) και το Κεφ. Β (Το Παρόν και το Μέλλον)

Ομιλίες Συνέδρων

15:00 – 21:00 – Το Κόμμα. Περιλαμβάνει το Κεφ. Γ

Ομιλίες Συνέδρων

21:00 – Λήξη Εργασιών

Σάββατο

09:00 – 09:30 – Έναρξη- Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

09:30 – 15:30 – Προγραμματικές αιχμές. Περιλαμβάνει το Κεφ. Δ

Ομιλίες Συνέδρων

16:00 – Κείμενο Θέσεων – Πολιτική Απόφαση – Τροποποίηση Καταστατικού – Ψηφοφορίες

21:00 – Λήξη Εργασιών

Κυριακή

10:00-17:00- Εκλογή Προέδρου

Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής

Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής

Από τη Ν.Δ. θα χαιρετίσει ο Κωστής Χατζηδάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από το Ποτάμι ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης και από τους ΑΝ.ΕΛΛ. ο Πάνος Καμμένος. Την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για χαιρετισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποδέχθηκε το ΚΚΕ και η ΛΑΕ. Επίσης, στο συνέδριο έχουν προσκληθεί οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΠΡΑΤΤΩ (του Νίκου Κοτζιά), η ΕΚΙΕΑ (του Φώτη Κουβέλη), η Κοινωνική Συμφωνία (της Λούκα Κατσέλη) και η Κοινωνία Πρώτα.

Το τιμητικό προεδρείο

Στο τιμητικό προεδρείο του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι εξής: Αποστολάκη Εύη, Βαλαχάς Θόδωρος, Βελίκης Φιντίας, Βούτσης Νίκος, Γιαμπουράνης Χρήστος, Δαρειώτης Μίμης, Δεμουρτζίδης Βασίλης, Δραγασάκης Γιάννης, Ζουμπάς Γιώργος, Καλατζής Μπάμπης, Κανελλοπούλου Μαρία, Κοβάνης Μπάμπης, Κολατσιδάκης Βαγγέλης, Κουγέα Λένα, Μότσιος Γιάννης, Μουσταφά – Μουσταφά, Ναούμ Μαρίλια, Ντέντα Άννα, Παπαδημούλης Δημήτρης, Ρογδάκη Άννα, Τσιόγκας Βλάσσης. Επίσης, τιμητική πρόσκληση για συνέδριο έχει δεχθεί το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μέλος της ΕΠΟΝ και γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη Τάκης Μπενάς.

Οι ξένες αντιπροσωπείες

Θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΚΕΑ και Εθνικό γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέρ Λωράν και την αντιπρόεδρο του ΚΕΑ και στέλεχος της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς και του Κ.Κ. ΙσπανίαςΜαϊτέ Μόλα. Από τη Γερμανία και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) ο Gregor Gysi και ο Αxel Troost. Από τη Τουρκία ο Συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Πρόεδρος του κόμματος των Κούρδων της Συρίας «Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) Saleh Muslem.

Μεγάλη θα είναι η αντιπροσωπεία από την Ιταλία: Από την Κομμουνιστική Επανίδρυση (Rifondazione Communista) o Paolo Ferrero. Από τη Sinistra Italiana ο Stefano Fassina και οι Nicola Fratoianni και Erasmo Palazzoto σαν εκπρόσωποι της SEL. Από την «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (L’altra Europa con Tsipras) ο Massimo Torelli και ο Marco Revelli. Το παρών θα δώσουν επίσης η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας Όλγα Νάσση και  ο Αντί-πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας Ανδρέου.

Από την Ισπανία οι Podemos εκπροσωπούμενοι από τον υπεύθυνο των διεθνών σχέσεων του κόμματος Pablo Bustinduy, ενώ την Ενωμένη Αριστερά θα εκπροσωπήσει η Marga Ferré. Από την Πορτογαλία και το Bloco της Αριστεράς η Maria Rola. Από την Κύπρο, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού. Από τη Ρωσία, ο Alexander  Romanovich, του κόμματος Δίκαιη Ρωσία.

Από τη Βραζιλία, η Terra Budini θα εκπροσωπήσει το Κόμμα Εργασίας της Ρούσεφ  και του Λούλα  (PT). Από το Ελ Σαλβαδόρ θα παρευρίσκεται το Απελευθερωτικό Μέτωπο (FMLN), που βρίσκεται στη κυβέρνηση της χώρας, όπως και το Κόμμα των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, επίσης κυβερνητικό, FSLN.

Επίσης, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες στέλνουν και οι 3 μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις: Η Φατάχ (al-Fatah) εκπροσωπούμενη μεταξύ άλλων από τους Nabil Shaath και Abdullah Abdullah, το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (DFLP) και το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLFP).

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here