Συνεδριάζει το Euroworking Group για παροχές

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euroworking Group, το οποίο θα εξετάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και αποκατάσταση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με χορήγηση πιθανόν μιας 13ης σύνταξης ή ενός 13ου μισθού αντίστοιχα.

Στο σχετικό κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει στο 2,3% από 2,5% την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης εντός του 2019.Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που αναπτύσσεται με μόλις 1,3%. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την αναγκαιότητα των φορολογικών ελαφρύνσεων χωρίς να αιφνιδιάζονται οι αγορές ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου

Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο» ελαφρύνσεων θα τεθεί επί τάπητος και την ερχόμενη εβδομάδα,όταν έρθουν οι εκπρόσωπο των δανειστών μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στο Euroworking Group, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα βολιδοσκοπήσει αλλά και θα επηρεάσει με επιχειρήματα τις προθέσεις και τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Το κόστος των ελαφρύνσεων που συζητουνται ξεπερνά το 1,1 δισ. του πλεονάσματος, γιατί από τη διατήρηση του αφορολογήτου θα πρέπει να βρεθούν από κάπου αλλού τα 1,9 δισ. ευρώ που ζητουν οι δανειστές για το 2021. Επίσης αν μειωθεί ο συντελεστής της πρώτης φορολογικής κλίμακας (των φτωχότερων δηλαδή) που προτείνεται να πέσει από το 22% στο 20%, θα πρέπει να βρεθούν επίσης από κάπου αλλού 877 εκατ. ευρώ για το 2020. Αν μειωθεί ο ΦΠΑ από 24% σε 23%, θα λείψουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι δε εκτιμήσεις για 13η σύνταξη, ποικίλουν. Ακόμα κι αν δοθεί ένα στάνταρ ποσό της τάξης των 400 ευρώ, το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, και κατά συνέπεια το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, εκτός κι αν αυτη δοθεί μόνον στους ιδιαίτερα χαμηλοσυνταξιουχους, π.χ. σε εκείνους που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here