Συνεδριάζει η Γερμανική Βουλή για το τρίτο ελληνικό μνημόνιο-Σόιμπλε: Ολα εξαρτώνται από την Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και απρόοπτα, αναμένεται να υπερψηφισθεί από την Γερμανική Βουλή που συνεδριάζει σήμερα, το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο πόσοι γερμανοί βουλευτές από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ θα βρεθούν αντίθετοι με την κυβερνητική γραμμή και θα ψηφίσουν ¨όχι».

Στις δοκιμαστικές ψηφοφορίες της παραμονής, οι αντάρτες από CDU/CSU έφτασαν τους 56 – δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου, και όχι διπλάσιοι, όπως ήθελαν κάποιες αναφορές στο Βερολίνο. Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι έως και 120 βουλευτές ενδέχεται να έλεγαν «όχι» στη συμφωνία.

Άλλοι τέσσερις βουλευτές σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές απουσίαζαν από τη συνεδρίαση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε, πάντως, μόνο ένας επικριτής της συμφωνίας ο Κλάους Πέτερ Βίλς του CDU.

Η γραμμή Σόιμπλε υπέρ του ναι

Ο Β. Σόιμπλε,μιλώντας στη Βουλή πριν λίγο, περιέγραψε την κατάσταση και την συμφωνίας. Είπε η κυβέρνηση πίστευε ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη χωρίς πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να γίνει και αυτό το κατάλαβαν και αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή. Η απόφαση αν θέλει να προσαρμοστεί η Ελλάδα εξαρτάται από την ίδια τη χώρα, επεσήμανε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι ήδη έχουν περάσει πολλά μέτρα από την ελληνική Βουλή και αναμένεται να γίνουν κι άλλες  στην ενέργεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας, το ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και την κατάργηση φοροαπαλλαγών που έχουν ορισμένες ομάδες.

Επανέλαβε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας και υποστήριξε ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους το οποίο θα εξεταστεί τον Οκτώβριο. Εμφανίστηκε μάλιστα απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα που αποτελεί κομβικό για το Ταμείο. Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα και φωτογράφισε επιλογές όπως η επιμήκυνση και τα επιτόκια.

Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι θα λειτουργήσουν όλα με τον καλύτερο τρόπο, αλλά δεδομένης της ψήφισης των μέτρων από την ελληνική Βουλή δεν μπορούμε να μην δώσουμε στην Ελλάδα μια ευκαιρία, τόνισε ο Σόιμπλε και ζήτησε να υπερψηφιστεί η πρόταση, απόφαση την οποία όπως είπε πήρε με δυσκολία.

Αλλωστε και η καγκελάριος Μέρκελ, έχει δηλώσει πως θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μέσω επιμήκυνσης, που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετέχει αλλά δεν θα συνιστούν διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Τι λένε SPD, Γκίζι, Πράσινοι

Το SPD ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν, δήλωσε ότι αναμένει ευρεία στήριξη του προγράμματος από τους βουλευτές του και επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς περιλαμβάνει κίνητρα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» και επισήμανε ότι για το SPD η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Η εναλλακτική, σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, «κάτι που δεν θα διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση» όπως είπε.

Ο κ. Σνάιντερ τάχθηκε ακόμη και υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων που θα πρέπει να συζητηθούν τον Οκτώβριο.

Το κόμμα της Αριστεράς (Linke) ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, είπε ότι ψηφίζοντας «όχι» το Die Linke ασκεί κριτική στην γερμανική κυβέρνηση.

«Εάν επρόκειτο να εξαρτηθεί η έγκριση από τις ψήφους μας, θα έπρεπε να είχαν διαπραγματευτεί με εμάς και τότε το πακέτο θα είχε διαφορετική μορφή. Δυστυχώς όμως δεν εξαρτώνται από εμάς. Στην Ελλάδα θα ψήφιζα  ‘ναι’ γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε την εξαθλίωση των Ελλήνων. Άλλωστε εκβιάστηκαν, θα πρέπει να το πούμε και αυτό» σημείωσε.

Συνολικά θετικά, παρά την κριτική για επιμέρους ζητήματα, αξιολογούν το πρόγραμμα οι Πράσινοι.

«Η εναλλακτική σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Άντον Χοφράιτερ και πρόσθεσε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει αρκετές αναπτυξιακές ευκαιρίες -ενώ το ΔΝΤ και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

«Ναι» από Εσθονία και Ισπανία

Τα Κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Το μνημόνιο εγκρίθηκε και από κοινοβουλευτική επιτροπή της Αυστρίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here