Συνεδρίαση Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε κρίσιμες, ιστορικές αποφάσεις για κόμμα και κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(N.ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Αντιμέτωπα με την ιστορία είναι τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν σήμερα Πέμπτη, για να λάβουν ίσως τις πιο κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την δημοκρατική, συντεταγμένη πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Και είναι αλήθεια ότι παίρνει διαστάσεις τελικής αναμέτρησης η πολιτική διαφορά που έχει προκύψει, καθώς όλοι πλέον ομολογούν, ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται πλέον ανοικτά στρατηγικές οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν κανένα, σχεδόν, κοινό σημείο επαφής μεταξύ τους.

Η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης με την οποία θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής  στο Σινέ Κεραμεικός, θα δώσουν και το στίγμα των εξελίξεων.

Ωστόσο  όλοι μπορούν να εκτιμήσουν τι περίπου πρόκειται να συμβεί. Οπως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα, η Αριστερή Πλατφόρμα και οι σύμμαχοί της, θα επιδιώξουν καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και θα απαιτήσουν την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, μέσα στον Αύγουστο, με σκοπό να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να καταγγελθεί η νέα μνημονιακή συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός.

Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε στη συνέντευξή του στο Κόκκινο, είναι να επανασυνδεθεί το κόμμα με όλα τα μέλη του και την κοινωνία, καθώς όπως εκτιμούν, η πρώτη προσπάθεια να εμφανισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα απέτυχε. Το κόμμα δεν λειτουργεί δηλαδή στη βάση συλλογικών αποφάσεων που γίνονται σεβαστές αλλά εξακολουθεί να αποτελεί άθυρμα τάσεων και κατακερματισμένων φέουδων, που  ζητούν διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας αλλά και δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό λόγο στη κομματική δομή και ιεραρχία.

Γι΄αυτό προτείνεται η δημοκρατική αρχή, να τεθούν όλα τα θέματα είτε στα 30.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τη μορφή ερωτημάτων σε δημοψήφισμα(εάν προκριθεί η άμεση εκκαθάριση)  είτε να οργανωθεί τον Σεπτέμβριο ένα έκτακτο συνέδριο με νέους, εκλεγμένους από τη βάση, συνέδρους, όπου και θα παρθούν συλλογικά όλες οι αποφάσεις.

Το ενδεχόμενο της ρήξης

Αντίθετα η αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας, που εκτιμά ότι μπορεί να ελέγξει, με τις κατάλληλες συμμαχίες, την πλειοψηφία βασικών κομματικών οργάνων, επιδιώκει την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, με τους προηγούμενους συνέδρους και συσχετισμούς και με αποκλειστικό σκοπό να καταγγελθεί η ηγετική ομάδα, επομένως και ο Πρόεδρος για την πολιτική που επέλεξαν και ακολουθούν.

Το κρίσιμο διακύβευμα της διατήρησης, πάση θυσία της ενότητας, φαίνεται ότι απασχολεί, θεωρητικά μόνο, τις αντιμαχόμενες πλευρές. Κι αυτό, γιατί έχουν αποφασίσει, όπως όλα δείχνουν, ότι είναι πλέον τόσο βαθιές και αντίρροπες οι στρατηγικές τους, που ένα κομματικό διαζύγιο θα ήταν μάλλον προτιμότερο. Ωστόσο σημαντικά ερωτήματα όπως σε ποιον θα μείνει η σφραγίδα του κόμματος ή  ποιός θα πάρει την τελική πρωτοβουλία της ρήξης, παραμένουν ακόμη έωλα καθώς καμία πλευρά δεν θέλει να χρεωθεί την ευθύνη «μονομερών» ενεργειών.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ειδικά σ΄ένα κόμμα που έχει μάθει χρόνια τώρα να πορεύεται με διαρκείς διαπραγματεύσεις και ακραίες ισορροπίες συσχετισμών, αυτή την ώρα  φαίνεται αρκετά πιθανό το σενάριο της διάσπασης. Αλλά έχει σημασία ποιος θα θέσει και με ποιο τρόπο το πολιτικό πρόβλημα.

Η θέση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στήριξη της κυβέρνησης αλά κάρτ και κατηγόρησε για έλλειψη συντροφικότητας και αλληλεγγύης τους αντάρτες που επιδιώκουν να διατηρήσουν την ιδεολογική τους καθαρότητα, εκ τους ασφαλούς και με λαθροχειρία πάνω στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του μεγάλου ¨οχι».

Ενός όχι που  όπως  τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται ως ναι στη δραχμή. Εστειλε επίσης προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως εγγυάται μεν την ενότητα του κομματος αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει, προφανώς για καμία πλευρά.

Η απάντηση Λαφαζάνη

Αλλά και ο Παν. Λαφαζάνης, που έως αργά το απόγευμα δεν είχε ακούσει την συνέντευξη του πρωθυπουργού, ήταν εξίσου επιθετικός. Με τα λεγόμενά του, επιβεβαίωσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα, θα διεκδικήσει την πατρότητα των ιδεών και των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι αυτή εκφράζει το DNA του κόμματος.

Για το λόγο αυτό, μίλησε με έντονο τρόπο, αποκλείοντας να δώσει στήριξη σε κυβερνήσεις που ψηφίζουν και εφαρμόζουν μνημόνια, όπως είπε. και ανταπέδωσε στον πρωθυπουργό, πως το όχι του δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να μεταφρασθεί σε συνθηκολόγηση και τρίτο επώδυνο μνημόνιο.

Η έκβαση της μάχης και το ένστικτο κομματικής αυτοσυντήρησης

Η μονομαχία γύρω από το ποιά πολιτική εκφράζει καλύτερα τη γενική βούληση των μελών του κόμματος, καταδεικνύει πλέον ότι η τεχνητή συγκόληση διαφορετικών και ασύμβατων πολιτικών στρατηγικών, δεν μπορεί να διατηρείται σε κάθε περίπτωση.

Εάν η επιδίωξη της εξουσίας για πρώτη φορά από αριστερή κυβέρνηση ήταν μία δυνατή συγκολητική ουσία μεταξύ αυτών των αντίρροπων πολιτικών αφηγημάτων, η άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, και μάλιστα σε συνθήκες  σοβαρής κρίσης, αποδεικνύεται, καταλύτης σοβαρών πολιτικών εξελίξεων αλλά και φυγόκεντρων τάσεων.

Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι αν το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης ενός κόμματος και μια κυβέρνησης που επιχειρεί να αλλάξει το παλαιό, φθαρμένο, παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα με ένα αριστερό προοδευτικό πρόσημο, για πρώτη φορά στη ιστορία της χώρας, θα αποδειχθεί ισχυρότερο των πολιτικών επιλογών των επιμέρους συνιστωσών τους.

Η δύσκολη αυτή προσπάθεια αντιστοίχησης του κομματικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, στις σημερινές αντίξοες συνθήκες,  είναι το ευαίσθητο πολιτικά σημείο που θα καθορίσει τελικά κι το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Με πιθανότερο ενδεχόμενο τη προσφυγή στις κάλπες μέσα σ ένα ρευστό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά με ισχυρή την πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού.

Υπέρ της πρότασης Τσίπρα η «ομάδα των 53»

Η ομάδα των «53», που συγκροτείται από στελέχη της λεγόμενης «αριστερής προεδρικής πλειοψηφίας» και της «ΑΝΑΣΑ», μετά από σύσκεψη που είχε προχθές το βράδυ, αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, στις αρχές Σεπτέμβρη.

Η απόφαση αλλάζει τους συσχετισμούς αφού περίπου 45 μέλη της ομάδας είναι και μέλη της Κ.Ε. Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών -άνω των 30- συγκαταλέγονταν μεταξύ των 109 μελών που είχαν υπογράψει προ ημερών κείμενο κατά της συμφωνίας με τους δανειστές.

Τα εν λόγω στελέχη χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «στρατηγική ήττα», αλλά τάσσονται υπέρ της χάραξης μιας «πορείας ενότητας και απεγκλωβισμού από το μνημόνιο», σημειώνοντας ότι το μείζον είναι «να μην μετατραπεί η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης σε πολιτική γραμμή» και να διεξαχθεί «ένα συνέδριο όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης».

Παράλληλα, τάσσονται υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η πόλωση, η ανθρωποφαγία και το κυνήγι μαγισσών απλά θα φέρουν τη διάσπαση η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει ακόμα πιο μεγάλη την ήττα».

Εάν τελικά επικρατήσει η πρόταση του πρωθυπουργού, η όλη συζήτηση μεταφέρεται στο επικείμενο συνέδριο ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνει τελικά η Αριστερή Πλταφόρμα.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here