Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των επιστημόνων-Αόριστες υποσχέσεις για Μάιο

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιστημόνων -δικηγόρων, γιατρών, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτικών κ.α.- που βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο εργασίας αλλά και χωρίς κανένα μέτρο αρωγής από το κράτος, η κυβέρνηση τελικά δεν υπαναχώρησε, όπως είχε διαφανεί ότι θα πράξει τις προηγούμενες ημέρες. 

Σήμερα ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι το μόνο που δίνει σήμερα η κυβέρνηση σε αυτά τα στρώματα είναι ένα εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά υποσχέθηκε αποζημίωση 800 ευρώ από τον μήνα Μάιο,

Η κυβέρνηση εκτιμά – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Να θυμίσουμε πάντως ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας είχαν προβεί σε έντονες αντιδράσεις και σκληρές ανακοινώσες κατά της κυβέρνησης.

Ο Δικηορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα χορήγησης των 800 ευρώ.

Επίσης για εμπαιγμό του κλάδου τους από την κυβέρνηση έκαναν λόγο «επώνυμοι» δικηγόροι των Αθηνών με αφορμή τα μέτρα για το επίδομα κατάρτισης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here