Συνεχίζεται η μάχη στην Εύβοια – 10.000 στρέμματα δάσους, στάχτη…

Με συνεχείς ρίψεις νερού από 12 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα συνεχίζεται η μάχη στην Εύβοια, όπου φυσικά παλεύουν με τις φλόγες και επίγειες δυνάμεις εκατοντάδων πυροσβεστών.

euvoia_eikones_art2

 

Η φωτιά πάντως, παρότι ελέγχεται, δεν αναμένεται να σβήσει εντελώς παρά μόνον αύριο -ίσως και μεθαύριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

Η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά είναι τεράστια, καθώς έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 10.000 στρέμματα δάσους.

Στην ευρύτερη περιοχή στην οποία κινείται πλέον το μέτωπο της πυρκαγιάς δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο Άγριας Ζωής και γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην απειληθεί από τις φλόγες.

Τη νύχτα -όπως δυστυχώς αναμενόταν- υπήρξε αναζωπύρωση, αλλά σε σχέση με την αρχική κατάσταση, παρουσιάζεται βελτίωση.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν για να ρίξουν νερό 9 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, τρια εκ των οποίων είναι από την Ιταλία και την Ισπανία.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους οι επιτελείς της πυροσβεστικής επενδύουν πολλά στα πεζοπόρα τμήματα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σήμερα το πρωί επικρατούσαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, κάτι που διευκόλυνε κάπως τα εναέρια μέσα, όμως τοπικά σε διάφορα σημεία τα μποφόρ είναι περισσότερα λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έριξαν το βάρος στη δημιουργία αντιπυρικων ζωνών με μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα.

Οι επίγειες δυνάμεις της φτάνουν τώρα τους 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα -σε αυτούς περιλαμβάνονται και 22 ομάδες πεζοπόρων τμημα΄των με 172 πυροσβέστες.

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες.

Στην κεντρική Εύβοια, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της φωτιάς στην περιοχή έχουν μεταβεί τρία κλιμάκια του εγκληματολογικού της Πυροσβεστικής και πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες σε όλα τα επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί έχουν στα χέρια τους περισσότερες από είκοσι καταθέσεις και μαρτυρίες για το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης και είναι σχεδόν βέβαιοι ότι προκειται για ανθρώπινη ενέργεια -είτε για σκοπούμενο εμπρησμό είτε για ανθρώπινο λάθος.

Δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού ή καλώδια της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μαρτυρίες για κινήσεις οχήματος την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία.

Η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στις 3.16 τα ξημερώματα «στην μέση του πουθενά», δείχνει μάλλον εμπρησμό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here