Συναντήσεις Τσίπρα-Λαφαζάνη για ρωσικό αγωγό και Τράπεζα BRICS

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σημαντικές επαφές, μείζονος γεωπολιτικού χαρακτήρα είχε στην Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται για να πάρει μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται εκεί, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Μαζί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη, συναντήθηκε τόσο με τον επικεφαλής της Cazprom Alexey Miller όσο και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS.

Με τον κ. Miller  συζήτησαν για ενεργειακά θέματα και την συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα του αγωγού(Turkish stream).  Πρόκειται για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, στον οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον να μετάσχει η Ελλάδα συνεχίζοντας τον αγωγό στο ελληνικό έδαφος. Ωστόσο η επιθυμία της αυτή βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ οι οποίες με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο διαμηνύουν στη κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην συνεργασία αυτή.

Στην αντιπροσωπεία των BRICS , που συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας,  Kundapur Vamar Kamath,  ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, Paolo Nogueira Batista, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών, Sergei Storchak, καθώς και ο Vladimir Dmitriev, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

Η αντιπροσωπεία των BRICS τόνισε στον πρωθυπουργό το έντονο ενδιαφέρον τους για την συνεργασία της Ελλάδας με την νέα αναπτυξιακή τράπεζα. Οπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει προσκληθεί επίσημα να μετάσχει στο κεφάλαιο της εν λόγω Τράπεζας.

Την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίον αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία των δύο χωρών. Ο κ. Πούτιν έχει υποσχεθεί να προσφέρει δάνειο στη εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού, και στην οποία θα μετέχει και το ελληνικό δημόσιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here