Συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου για αναλογικότερο εκλογικό νόμο-Οχι ΑΝΕΛ σε κατάργηση μπόνους και πλαφόν

Γενική συμφωνία ως προς την ανάγκη για καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, είχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Παν. Καμμένο, μετά από την ωριαία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούν με την πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Η θέση αυτή των ΑΝΕΛ έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ περί καθιέρωσης συστήματος απλής αναλογικής. Υπέρ της πλήρους κατάργησης του μόνους έχουν ταχθεί τόσο ο πρόεδρος της Βουλής με ταυτόχρονη μείωση του πλαφόν εισόδου όσο και υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης.

Η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων ανοίγει το δρόμο για τις διερευνητικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον νέο εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο Π. Καμμένος, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα δουν πού συγκλίνουν οι θέσεις τους και θα καταλήξουν σε μια κοινή, κυβερνητική πρόταση. Ο υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη- προκειμένου, όπως είπε, «να κάνουμε πράξη αυτά που επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Οι ΑΝΕΛ συμφωνούν σε αναλογικότερο εκλογικό νόμο και οχι σε απλή αναλογική. Τάσσονται υπέρ της σημαντικής μείωσης του μπόνους των 50 εδρών ώστε «να μην προσβάλλει την αναλογικότητα της ψήφου, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών». Διαφωνούν προφανώς στη πλήρη κατάργησή του.

Οι ΑΝΕΛ ιαφωνούν για εθνικού λόγους να μειωθεί ή να καταργηθεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

 

«Οι ΑΝΕΛ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείξαμε ότι μπορούμε την εθνική συμφιλίωση να την κάνουμε πράξη. Μπορούμε μέσα από τις διαφορετικές απόψεις που έχει το κάθε κόμμα να συνθέσουμε. Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε αυτό. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να υπάρχει αντίδραση και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Για την συνταγματική αναθεώρηση μίλησε για το δικαίωμα ψήφου στα 17, στην εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here