Συνάντηση Ολάντ-Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα

Στην Αβάνα ταξίδεψε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λίγο μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ . Εκεί συναντήθηκε και με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ο Γάλλος Πρόεδρος διαμήνυσε ότι το Παρίσι θα «είναι πιστός σύμμαχος» της Κούβας και κάλεσε σε άρση του εμπάργκο. Για τη συνάντηση του με τον Φιντέλ, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας ήταν μεν καταβεβλημένος, αλλά η συζήτηση ήταν άνετη.

Η Γαλλία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στο άνοιγμα της Κούβας και θα συνδράμει στην άρση κάθε μέτρου που έχει πλήξει τόσο σοβαρά την κουβανική ανάπτυξη» είπε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. «Θα είμαστε πιστός σύμμαχος της χώρας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που έχει μακρές συζητήσεις με τον τωρινό ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Ο Ολάντ συνοδεύεται στην περιοδεία του στην Καραϊβική από διοικητικά στελέχη μεγάλων γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το εμπόριο τροφίμων, τα ξενοδοχειακά και τις τηλεπικοινωνίες.

Μετά την ιστορική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Κούβας, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ανοίξει τις σχέσεις τους με την Αβάνα.

Η επίσκεψη του Ολάντ στην Κούβα, τον οποίο συνόδευε μεγάλη ομάδα στελεχών για ενίσχυση των οικονομικών και διπλωματικών διμερών σχέσεων, ήταν η πρώτη Γάλλου προέδρου στο νησί από την ανεξαρτητοποίησή του. 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις χώρες της ΕΕ, η Κούβα έχει τις στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά, οι «28» είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αβάνας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here