Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ και επικύρωση 3 συμφωνιών συνεργασίας με Β. Μακεδονία-«Μακεδονομάχοι» τέλος οριστικά στη ΝΔ

Τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασιας στην Αθήνα, θα υποδεχθεί σήμερα (13:30) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα με την οποία αποκαλύπτεται πλήρως η θεαματική κωλοτούμπα του πρωθυπουργού και της ΝΔ. Η κυβέρνηση υπέστειλε οριστικά τα δημαγωγικά, λαικιστικά λάβαρα των «μακεδονομάχων» που είχε στηρίξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και εντείνει τις διεργασίες για καλές σχέσεις γειτονίας και συνεργασίας με την Β. Μακεδονία.

Ακόμη και ο πολύς «μακεδονομάχος» Αδ. Γεωργιάδης, συνυπογράφει την σύμβαση για οικονομική συνεργασία που πήγε για επικύρωση στη Βουλή, στην οποία τονίζεται ο σημαίνων ρόλος της Ελλάδας στη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων. Η Ελλάδα μάλιστα αναλαμβάνει να συνεισφέρει και να συνδράμει με τεχνογνωσία την Β. Μακεδονία, στη προσπάθεια της για ένταξη στην ΕΕ.

Βέβαια ήταν συμφωνίες που υπογράφηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη που τόσο πολέμησε τη συμφωνία ων Πρεσπών,τις υιοθέτησε και τις προωθεί!

Λίγο νωρίτερα, στις 12:45, ο Ζ. Ζάεφ θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δυο ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου, συζήτησαν την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, «την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει».

Οι δυο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, η οποία «πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών», αλλά και για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να  δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here