Συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες για Κυπριακό

Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνανταται σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση είναι η πρώτη μετά την αποτυχία της διάσκεψης του Κρανς Μοντανά, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 15 λεπτά.

Οπως δήλωσε στη χθεσινή ομιλία του στη Γ.Σ του ΟΗΕ, ο  Κύπριος πρόεδρος θα διαβεβαιώσει τον κ. Γκουτέρες για τη βούλησή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντανά.

Επίσης, επειδή ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης αναμένει να πληροφορηθεί: πρώτον, αν η τουρκική πλευρά αποδέχεται ή όχι το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τον επιδιωκόμενο στόχο για τη λύση (δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία), γιατί οι Τούρκοι μιλούν τον τελευταίο καιρό για σχέδιο Β κ.λπ., και δεύτερον αν η τουρκική πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να σημειώσει την ανάγκη της σοβαρής προετοιμασίας της επόμενης κίνησης στο Κυπριακό και την ύπαρξη ανάλογης βούλησης κι από την άλλη πλευρά, την επικείμενη έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών.

Άλλα ζητήματα, που θα προσπαθήσει να θίξει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι τουρκικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, που έχουν περιέλθει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Άγκυρας και οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποφασιστικότητα του Κύπριου προέδρου για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here