Συναντήσεις Τσίπρα στη Σόφια με Ζάεφ, Μέρκελ-Όνομα Σκοπίων και ελληνική έξοδος στην ατζέντα των συνομιλιών

Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλγό του Ζ. Ζάεφ για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό και αισιόδοξο αν και, όπως επισήμανε χθες ο Αλ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter, «τα τελευταία μέτρα είναι δύσκολα».

Στο τραπέζι έχουν τεθεί η erga omnes(έναντι όλων) ονομασία και η αναγκαία συνταγματική αλλαγή που θα το κατοχυρώνει, με την Αθήνα να θέτει το συνταγματικά κατοχυρωμένο erga omnes ως «κόκκινη γραμμή».

Επομένως, όλα θα κριθούν από τη στάση του Ζάεφ και από το αν θα υποχωρήσει για συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για κοινή ονομασία έναντι όλων. Αυτό το βήμα όμως χαρακτηρίζεται δύσκολο καθώς συναντάει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

. Για «θετική στιγμή» έκανε λόγο ο Ζ. Ζάεφ, μετά την χθεσινή συνάντησή τους στο περιθώριο της προ-συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Ζάεφ ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Αντικείμενο της συνάντησης αναμένεται να είναι εκτός του Σκοπιανού, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα και η ελάφρυνση χρέους, ως τον Ιούνιο, καθώς και η σχέση του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here