Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ- Ολάντ στις Βρυξέλλες- Σε 6 μήνες η νέα Frontex

Συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με το προσφυγικό,  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων με ευρείες αρμοδιότητες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.

Σχετικά με το αν η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της – με δεδομένο ότι δεν μειώνεται αισθητά η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα – ο κ. Τουσκ τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς είναι επαρκείς ή όχι.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της Συνόδου, ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας πως αναγνωρίστηκε, πρώτον, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών και, δεύτερον, η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε την πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία νέας ευρωπαικής συνοροφυλακής, πρόσθεσε όμως με νόημα ότι η φύλαξη συνόρων είναι κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here