Συναντήσεις «κουαρτέτου» με εκπροσώπους των Υπουργείων Εργασίας & Υγείας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας, συναντώνται σήμερα Σάββατο οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Η συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ αναβλήθηκε.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη επίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, τέθηκαν επί τάπητος οι επιπτώσεις των capital control στην οικονομία, το ύψος της ύφεσης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποτελεί την βασική προτεραιότητα και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η συνάντηση των δύο υπουργών με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρίεφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαριόλι (ESM) και  Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) διήρκεσε περίπου πεντέμισι ώρες, ενώ συμμετείχαν σ’ αυτήν, διαδοχικά, κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας και Υγείας.

Συγκρατημένα αισιόδοξος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε  ότι «ως γενική εικόνα το κλίμα ήταν πολύ καλό, αλλού υπήρχαν συγκλίσεις κι αλλού υπήρξαν διαφορές».

«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Για παράδειγμα, τα δημοσιονομικά και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που κι αυτό είναι κάπως καινούργιο, με τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι και το 2023.

«Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργηθεί ένα Ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here