Συνάντηση Μουζάλα-ΜΚΟ για τη διαχείριση των κονδυλίων της Κομισιόν

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και των εκπροσώπων των 8 μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που θα διαχειριστούν τα 700 εκατ. ευρώ της Κομισιόν για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου και των ΜΚΟ ώστε οι δράσεις να «κουμπώσουν» στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Όπως υπογραμμίστηκε, θα δημιουργηθεί «χάρτης» – που θα ενημερώνεται συνεχώς-  των δομών και κέντρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες και των αναγκών που υπάρχουν. Θα προσδιορισθούν οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι οργανώσεις, ενώ στον «χάρτη» θα συμπεριληφθούν και οι επιπλέον ανάγκες που θα εμφανισθούν και θα κληθούν να καλύψουν οι οργανώσεις.

O κ. Μουζάλας επεσήμανε την αναγκαιότητα οι απασχολούμενοι στους διεθνείς οργανισμούς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να προέρχονται από το εργατικό δυναμικό της χώρας και η πλειονότητα των αναγκών να καλύπτονται  από την εγχώρια αγορά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC), του Συμβουλίου Προσφύγων της Δανίας (DRC), των Γιατρών του Κόσμου (MdM), της OXFAM, της Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) και της οργάνωσης Save the Children.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός ήταν η μόνη από τις οργανώσεις που αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής βοήθειας, με ίδιους πόρους, και σε Έλληνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα φτώχειας.

Πέρα από την αδήριτη ανάγκη για συντονισμό και συνεννόηση των διεθνών οργανισμών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Γ. Μουζάλας επισήμανε την ανάγκη να αποκατασταθεί ο ρόλος των ΜΚΟ στην ελληνική κοινωνία. Διατύπωσε την πρόθεση να διευρυνθεί ο κατάλογος των συνεργαζόμενων οργανώσεων χωρίς, όπως  επισήμανε,  να αποκλεισθούν οι μεμονωμένοι  εθελοντές. Όπως είπε, θα υπάρξει διακριτός χώρος δράσης  για τους εθελοντές, το κίνημα των οποίων αναδείχθηκε αυθόρμητα και δυναμικά, και ως εκ τούτου συνιστά ηθικό πλεονέκτημα της χώρας. Όμως και οι εθελοντές θα κληθούν να δράσουν εξίσου οργανωμένα με τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ.

Αναφερόμενος ειδικά στους ασυνόδευτους ανηλίκους, σημείωσε ότι αποτελούν προτεραιότητα και ζήτησε από την ΜΚΟ Save the Children να μοιρασθεί με τις άλλες οργανώσεις την τεχνογνωσία της, προκειμένου σταδιακά να ενταχθούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε δομές.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στον οποίον έθεσαν το θέμα της μείωσης των κέντρων κλειστού τύπου απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να αυξηθούν οι ανοιχτού τύπου δομές που θεωρούνται καταλληλότερες για οικογένειες. Επίσης έθεσαν το θέμα της ταχύτερης χορήγησης ασύλου και σε άλλες εθνικότητες πλην των Σύρων.

Από την πλευρά του ο υπουργός εξέθεσε τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις ανακόλουθες υποσχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών περί ενίσχυσης της υπηρεσίας ασύλου με προσωπικό και τους τραγικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η διαδικασία.

Σήμερα μόνο ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός υπαλλήλων που προέρχονται από την ΕΕ στελεχώνει την υπηρεσία Ασύλου με το σύνολο των υπαλλήλων να ανέρχονται στους 300.

Ο κ. Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στον διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γιάν Γιάραμπ, επισήμανε παράλληλα ότι παρατηρείται στασιμότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 20.000 προσφύγων, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here