Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής το μεσημέρι-Συνεχίζει τις προκλήσεις η Αγκυρα

 

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλείται σήμερα με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ο οποίος θα ενημερώσει τα κόμματα για τη στήριξη που απέσπασε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Μπορεί η σημερινή συνάντηση να είναι ένα πρώτο βήμα για τη συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης πάνω στα εθνικά θέματα, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε, χθες, το ενδεχόμενο να συγκληθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Απορρίπτει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης η Αίγυπτος

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι. Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στη Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο.

Η Αίγυπτος, άλλωστε, εξέφρασε τη στήριξή της προς την Ελλάδα με τον πρόεδρο της Βουλής της χώρας, Αλί Αμπντέλ Αααλ, να καταδικάζει τη συμφωνία που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

Και καταλήγει ο κ. Άμπντελ Άαλ: «Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

Καλά λόγια, αλλά χωρίς πράξεις

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέπτυξε, χθες, τις θέσεις της Αθήνας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και κυρίως της υπογραφής του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, στους ομολόγους του στην Ε.Ε. και ζήτησε τη δημιουργία ενός πλαισίου κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρύτερη, όπως ανέφερε, στήριξη που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπαράσταση της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου και της Ιταλίας.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρώμη και θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών, πάντως, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τουρκικές κινήσεις, αλλά η Ε.Ε. «θα συνεχίσει να μελετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προτού αποφασίσει εάν θα αναλάβει δράση».

Με εμφανή την αμηχανία στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μπόρελ ξεκαθάρισε πως δε συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και αρκέστηκε να πει πως «οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Σταθερά στο δρόμο της πρόκλησης Ερντογάν-Τσαβούσογλου

Στην αντίπερα όχθη, ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να τοποθετούνται σε υψηλούς τόνους αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, η χώρα του δείχνει «στον κόσμο την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here