Σύμβουλος Μακρόν: Γερμανικές εμμονές θολώνουν το βλέμμα της για την Ευρώπη

Η εμμονή της Γερμανίας στην άποψη ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν τα χρήματά της έχει θολώσει την άποψή της όσον αφορά την ανάγκη για στενότερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη, και η στάση της αυτή πρέπει να αλλάξει, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος του κεντρώου υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, φαβορί για τη γαλλική προεδρία.

Ο Ζαν Πιζανί-Φερί, οικονομολόγος ο οποίος επέβλεψε τον σχεδιασμό του προεκλογικού προγράμματος του Εμ. Μακρόν, είπε στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι νίκη του κεντρώου υποψηφίου την Κυριακή επί της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, θα ήταν ένα «ισχυρό σινιάλο για περισσότερη Ευρώπη».

Ο ίδιος κατέστησε επίσης σαφές ότι ο κ. Μακρόν, εφόσον κερδίσει, περιμένει από τη Γερμανία να δεσμευθεί μαζί με το Παρίσι στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι η νομισματική ένωση χρειάζεται τον δικό της προϋπολογισμό, τόσο για να προωθηθούν οι επενδύσεις, όσο και για ενισχυθεί η ικανότητά της να αντιδρά σε κρίσεις.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι», δήλωσε ο Πιζανί-Φερί, σύμφωνα με την Die Zeit. «Μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, το αργότερο, θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά τι έχει πάει στραβά και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».

«Έχουμε καταλάβει ότι η Γερμανία δεν θέλει να είναι και δεν μπορεί να είναι ο αρμόδιος για τις πληρωμές ταμίας της Ευρώπης. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η εμμονή της Γερμανίας στην ιδέα ότι το θέμα είναι τα χρήματα, έχει στρεβλώσει την άποψή της για το τι χρειαζόμαστε να αλλάξουμε στην Ευρώπη ώστε η νομισματική ένωση να λειτουργήσει», πρόσθεσε.

Επιπλέον της θέσπισης ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει την ιδέα να υπάρξει ένας υπουργός Οικονομικών για τη ζώνη του ευρώ, τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα πλήρες νομισματικό ταμείο παρόμοιο με το ΔΝΤ και την προώθηση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Έχει δηλώσει ακόμη ότι πρώτη προτεραιότητά του ως προέδρου θα είναι η μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας. Υποστηρίζει ότι αυτό θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τη Γερμανία και θα καταστεί ευκολότερο για τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, που θεωρούνται ο κινητήρας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον συνασπισμό.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ανοικτά τον κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο με την Μ. Λεπέν, η οποία απειλεί να αποσύρει τη Γαλλία από την Ε.Ε. και το ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here