Συμβούλιο της Ευρώπης: To δημοψήφισμα δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές

Σημαντική παρέμβαση όσον αφορά την τήρηση των διεθνών νομικών κανόνων για την διενέργεια ενός αδιάβλητου δημοψηφίσματος, έκανε ο  γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόριμπγιορν Γιάνγκλαντ. Οπως είπε το ελληνικό δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Οπως επισήμανε,  «βάσει των διεθνών στάνταρτ το δημοψήφισμα πρέπει να προκηρύσσεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του και να θέτει ξεκάθαρο ερώτημα». Και συμπλήρωσε ότι συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» το γεγονός ότι μεσολαβεί τόσο λίγος χρόνος μεταξύ της προκήρυξης και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος καθώς και το ότι «το ερώτημα που τίθεται στον λαό δεν είναι πολύ σαφές».

Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press από την Λισαβόνα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι τα διεθνή πρότυπα ορίζουν να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μεταξύ προκήρυξης και διεξαγωγής, να τίθεται σαφές ερώτημα στους πολίτες και να παρακολουθούν την ψηφοφορία διεθνείς παρατηρητές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here