Συμβιβασμό Σόιμπλε-ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, σε βάρος όμως της Ελλάδας, βλέπει η Handelsblatt-Μένει το Ταμείο αλλά χωρίς χρήματα

Συμβιβασμό μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλγφκγανκ Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), βλέπει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ωστόσο οι πληροφορίες δεν είναι επισήμως επιβεβαιωμένες και δεδομένες. Εάν αποδειχθούν αληθείς, αυτό θα σημαίνει ότι για άλλη φορά, ο συμβιβασμός γίνεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας αφού πιθανλη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρήματα ως το καλοκαίρι του 2018, το μετατρέπει σε απλό τεχνικό σύμβουλο και δεν καθιστά αναγκαία την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με απλά λόγια, η ενδεχόμενη αυτή λύση μας αποκλείει από το QE της ΕΚΤ και ότι αυτό σημαίνει για την ευνοική χρηματόδότηση της ελληνικής οικονομίας. Εκτός εάν στο πλαίσιο του συμβιβασμού, συμφωνηθεί με τεχνικό τρόπο, το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων, ώστε να διευκολυνθεί το ΔΣ της ΕΚΤ στη λήψη απόφασης για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Τι λέει η γερμανική εφημερίδα

Για το περιεχόμενο της ενδεχόμενης συμφωνίας έγινε ήδη συζήτηση κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup, όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη διάφορες πηγές τις οποίες όμως δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με την υπό συζήτηση λύση, το ΔΝΤ θα δηλώσει σύντομα ότι θα παραμείνει μεν στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει οικονομικά στο τέλος του, όταν θα υποβάλει την τελική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

H λύση αυτή θα διασώσει το γόητρο τόσο του κ. Σόιμπλε όσο και του ΔΝΤ, αφού ο μεν υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να παραπέμπει στην παραμονή του δεύτερου, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετέχει χωρίς να καταβάλει χρήματα.

Στην περίπτωση αυτή o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα κατέβαλε την τρίτη δόση στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν τη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε τελικά να συμμετάσχει και οικονομικά το ΔΝΤ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here