Η σύμβαση του Μπόμπολα στη Φυλή και η απευθείας …ανανέωσή της

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ)

Παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για δημόσια διαχείριση των αποβλήτων και την δέσμευση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απευθείας ανανεώσεις συμβάσεων, μια …χριστουγεννιάτικη απόφαση ήρθε να θέσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι διατεθειμένη στην πράξη να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ρ. Δούρου διαφήμιζε ότι με το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα στην Αττική, θα εξασφάλιζε τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης και θα έβαζε τις βάσεις για να κλείσει ο «εφιάλτης» της Φυλής…

Όμως στις 28 Δεκεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση αποβλήτων) όπου η κ. Δούρου προεδρεύει, έβγαλε μια θριαμβευτική ανακοίνωση με την οποία πανηγύριζε την απόφασή της να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση, για τα επόμενα τρία χρόνια, της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Α. Λιοσίων στο ήδη εγκατεστημένο κοινοπρακτικό σχήμα. Δηλαδή την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε (συμφερόντων Μπόμπολα) – Θ.Γ Λώλος – Χ.Τσομπανίδης ΟΕ – ΑΡΣΗ ΑΕ.

Στην ανακοίνωση υπό τον εύγλωττο τίτλο «Κερδισμένοι οι πολίτες και το περιβάλλον από την απόφαση του ΕΣΔΝΑ για το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης»,  η Περιφέρεια έκανε λόγο για την άμεση διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού από την οποία θα προκύψει νέος ανάδοχος, χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά τη διενέργειά του.

Απαριθμούσε δε τα πολλαπλά οφέλη από την απευθείας ανάθεση της λειτουργίας του εργοστασίου. Ανάμεσα σε αυτά η εκτροπή ποσοστού πάνω από το 25%  από την ταφή στον ΧΥΤΑ, η μείωση του κόστους επεξεργασίας ανά τόνο από τα 76 ευρώ στα 32 ευρώ κι ένα όφελος για τους πολίτες της Αττικής που ανέρχεται σε πάνω από 8.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τυπικά – νομικά, η διαδικασία ονομάζεται «άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης», και προβλέπεται στην ισχύουσα σύμβαση, που έχει υπογραφεί στις 31/12/2010 μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και της κοινοπραξίας εταιρειών ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – Θ. Γ. ΛΩΛΟΣ – Χ. ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΟΕ – ΑΡΣΗ ΑΕ.

«Με αυτή την επιλογή όμως παρακάμπτεται η διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού, διασφαλίζοντας στη συγκεκριμένη κοινοπραξία συνέχιση της διαχείρισης του ΕΜΑΚ για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτρέποντας μια πιθανή, πιο συμφέρουσα για τον ΕΔΣΝΑ, λύση. Η επίκληση, στο δελτίο τύπου, της προοπτικής του διαγωνισμού είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού τοποθετείται σε αόριστο χρόνο και, επιπλέον, δε δίνεται μια πειστική εξήγηση για το πολύμηνο «πάγωμά» του, στη διάρκεια της θητείας της σημερινής διοίκησης», σημειώνει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ (κίνηση πολιτών «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων»).

Δριμύτατη κριτική στην επιλογή της διοίκησης Δούρου αναφορικά με το εργοστάσιο ασκεί και ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, κάνοντας λόγο για ολιγωρία αναφορικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού.

«Ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα προκαλούνται για το πώς φτάσαμε ως εδώ, αφού για τη λειτουργία του εργοστασίου είχαν συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία τεύχη δημοπράτησης ήδη από τον Ιούνιο του 2014 (σ.σ. όσο ήταν ο Γ. Σγουρός Περιφερειάρχης) με στόχο τη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και με ρητή πρόβλεψη για μείωση της ταφής στο 40% των εισερχόμενων αποβλήτων. Τα δε τεύχη είχαν αποσταλεί για θεώρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ωστόσο αντί να εκκινήσει έστω τις διαδικασίες του διαγωνισμού προς όφελος της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, προχωρώντας ακόμα και σε αλλαγές όπου το επιθυμούσε, άφησε να παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα ενάμιση έτους για να καταλήξει στην επιλογή της απευθείας ανάθεσης στην ήδη εγκατεστημένη κοινοπραξία, την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε –Θ.Γ .Λώλος -Χ. Τσομπανίδης Ο.Ε- ΑΡΣΗ Α.Ε.» υπογραμμίζει ο Γ. Σγουρός.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει οξύμωρο και εξοργιστικό το γεγονός ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο (σ.σ. παράταση της σύμβασης) «η ίδια παράταξη είχε επιδοθεί προεκλογικά σε ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ φθηνού λαϊκισμού, σκανδαλολογίας και λασπολογίας σε προσωπικό επίπεδο σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, φτάνοντας να κάνει λόγο μέχρι και για εκπροσώπους της διαπλοκής».

Η απευθείας ανάθεση της παράτασης λειτουργίας του εργοστασίου στην κοινοπραξία δέχθηκε τα πυρά και της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Περιφέρεια Αττικής η οποία με ανακοίνωση υπογράμμισε ότι η Ρ. Δούρου όπως και ο Γ. Σγουρός στο παρελθόν, έκριναν την παράταση για τον ΕΜΑΚ Φυλής συμφέρουσα…

Σημειώνουμε ότι το 90% του φυσικού αντικειμένου του ΕΔΣΝΑ, που είναι τεράστιο, έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους. Όπως και σε όλες σχεδόν τις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη Φυλή έτσι και στο ΕΜΑΚ συμμετέχει εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα (ΗΛΕΚΤΩΡ).

 

Η απάντηση της Περιφέρειας

Από την πλευρά της η Περιφέρεια απαντώντας στις αιτιάσεις υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά αναγκαιότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά της.

«Αυτή δεν μπορούσε να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ο ΕΣΔΑ δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουλίου ’15) και πριν από τη δρομολόγηση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ (δηλαδή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής)  στις αρχές Αυγούστου 2015. Πολλώ δε μάλλον που ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός άλλαξε εκ βάθρων τον προσανατολισμό, με ανάδειξη της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, κλπ.

Σε ποια πλαίσια, με ποιά σημεία αναφοράς, σε ποιές βάσεις θα μπορούσε να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός από τη στιγμή που δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι βασικές κατευθύνσεις της νέας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων;

Μια εσπευσμένη προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού, χωρίς το νέο σαφές πλαίσιο, διέτρεχε τον κίνδυνο αντί της επίσπευσης, να καταλήξει σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις λόγω των ενστάσεων που θα τροφοδοτούσε ένα νομικό πλαίσιο «στην ομίχλη».

Σήμερα και μετά τη δημοσιοποίηση ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ δρομολογείται η δημοπράτηση έργων και υπηρεσιών που θα στοχεύουν στην επαύξηση δυναμικότητας και περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΜΑ, σύμφωνα με τους νέους στόχους του ΠΕΣΔΑ.

Τίποτα δεν παρακάμπτεται, αντιθέτως καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της νομιμότητας προκειμένου να προωθηθούν οι στόχοι του ΕΣΔΑ και η αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων της ανακύκλωσης και της ανάκτησης.

Στόχοι που αποτυπώνονται και στην απόφαση 293/2015 του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε στις 8-10-2015 με θέμα τη 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής» διευκρινίζουν πηγές της Περιφέρειας.

Σε ερώτηση της Press Publica για το πώς συμβιβάζεται ο διαγωνισμός που προαναγγέλεται  στο δελτίο τύπου για της Περιφέρειας με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (δηλαδή παράταση λειτουργίας του εργοστασίου υπό το παρόν κοινοπρακτικό σχήμα) για 3 χρόνια, αρμόδιες πηγές της διοίκησης απάντησαν ότι «στην περίπτωση που ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μεσούσης της παράτασης ο νέος ανάδοχος θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο».

Νέος σχεδιασμός …παλιές εγκαταστάσεις

Η δρομολόγηση του διαγωνισμού υποτίθεται ότι καθυστέρησε, σύμφωνα με την Περιφέρεια, για να έχουμε τον καινούργιο ΕΣΔΑ και τον καινούργιο ΠΕΣΔΑ που δίνουν νέα κατεύθυνση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι ότι οι μοναδικές υποδομές που περιγράφει ο καινούργιος ΠΕΣΔΑ είναι το ΕΜΑΚ και ο Αποτεφρωτήρας (υπό κοινοπρακτικό σχήμα όπου τον πρώτο λόγο έχει ο ΗΛΕΚΤΩΡ -συμφερόντων Μπόμπολα), δηλαδή οι βασικές επιλογές του παλιού σχεδιασμού! Τον οποίο η νυν Περιφερειάρχης έχει επικρίνει με σφοδρότητα!

Κανένας λόγος δεν γίνεται στο νέο ΠΕΣΔΑ για αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων σύμμεικτων, για διαδημοτικές μονάδες κομποστοποιησης, νέους ΧΥΤΥ κλπ.

Άρα προς τι η καθυστέρηση αν ήταν να καταλήξουμε στα ίδια; Ο νέος εθνικός σχεδιασμός κινείται στη σωστή κατεύθυνση και οι ρυθμίσεις του σηματοδοτούν αλλαγές στη διαχείριση. Όμως στις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργεί ελάχιστα θα συνεισφέρουν φαραωνικά εργοστάσια όπως το ΕΜΑΚ, η λειτουργία του οποίου, όπως διευκρινίζει η Περιφέρεια, είναι σχεδόν αδύνατο να αναληφθεί από έναν δημόσιο φορέα όπως είναι ο ΕΔΣΝΑ.

«Η Φυλή κλείνει»

Οι ίδιες πηγές της Περιφέρειας δεσμεύονται ότι η Φυλή θα κλείσει. Τίθεται το ερώτημα βέβαια,  κατά πόσο αυτό είναι εφικτό καθώς το ΕΜΑΚ επεξεργάζεται σύμμεικτα σκουπίδια και παράγει τεράστιες ποσότητες υπολειμμάτων που θάβονται στον ΧΥΤΑ.

«Υπάρχει στο υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ σαφής και ρητή αναφορά στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, με το οποίο δεν συνδέεται η λειτουργία του Εργοστασίου», λένε στην Περιφέρεια σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη αφορά «Οριστικό κλείσιμο του Χ.Υ.Τ. Φυλής με την άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης του και ενεργοποίηση του με την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here