Συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό-Το Σάββατο η ομιλία Τσίπρα

Η αναγκαιότητα  συμπόρευσης των αριστερών και  προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό, και διατύπωσης κοινών απαντήσεωνπου θα αφορούν την  Ευρώπη της Δημοκρατίας και των πολλών, εκφράστηκε στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο εκπρόσωπος της Ακτιβιστικής Κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Θοδωρής Δουλουμπέκης, η πρώην Οργανωτική Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Τάνια Καραγιάννη και ο εκπρόσωπος της Γέφυρας, Αντώνης Λιάκος.

Στη συνέντευξη δόθηκε έμφαση στην ανοικτή πανελλαδική συνάντηση για την προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, με ομιλητή τον Πρωθυπουργό  και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν  κινήσεις, συλλογικότητες, αλλά και  πολιτικά πρόσωπα του προοδευτικού χώρου και της ανανεωτικής Αριστεράς. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι από τις κινήσεις ΓΕΦΥΡΑ, Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, Χάρτα 19, Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Α.Κ.Ε. Σοσιαλιστών), Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς,  Κοινωνική Συμφωνία,Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα, ΚΟΣΜΟΣ.

Ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα, ενταγμένα ή μη σε κινήσεις ή συλλογικότητες, που παρέστησαν στη συνέντευξη Τύπου, ήταν οι: Μενέλαος Γκίβαλος, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, Δώρα Καλλιπολίτη, Τάνια Καραγιάννη,  Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Χρήστος Μαχαίρας, Νίκος Μουζέλης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρία Ρεπούση,  Λάμπρος Ρώσσης, και ο Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Τη συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

«Είναι γνωστό ότι σε τρεις μέρες θα γίνει η πρώτη πανελλαδική συνάντηση στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου θα βρεθούμε πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις, ανεξάρτητα πολιτικά πρόσωπα που όλοι εμπνέονται και ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία ενός αριστερού προοδευτικού πόλου» επισήμανε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως αυτό το εγχείρημα δεν αποτελεί έναν ενιαίο πολιτικό φορέα αλλά μια συμμαχία.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας όσοι συνειδητοποιούμε την ανάγκη να πορευτούμε μαζί, με συγκεκριμένες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όσοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπάρχει απάντηση απέναντι στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» σημείωσε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης περιέγραψε γλαφυρά τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας λόγο για όργανα που αποφασίζουν χωρίς λογοδοσία κεκλεισμένων των θυρών, όπως το Eurogroup. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η αρχιτεκτονική της Ευρώπης κινείται σε λάθος κατεύθυνση κάτι που αποδεικνύεται από τους χειρισμούς και στην ελληνική κρίση αλλά και στο προσφυγικό. «Η οικονομική ένωση είναι ελλειμματική και μονοδιάστατα συγκροτημένη κυρίως στο νομισματικό πεδίο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης.

«Τα ελλείμματα των πιο αδύναμων οικονομιών είναι τα πλεονάσματα των ισχυρών» πρόσθεσε και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

«Όλοι εμείς που συντονίζουμε τη δράση μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πορεία μας είναι αναπόσπαστη από την ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως «αυτές οι ευρωεκλογές κυριολεκτικά είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης».

Σημείωσε τα φαινόμενα αποσυσπείρωσης που καταγράφονται στη Γηραιά Ήπειρο και τη μεγάλη πλέον απόσταση της Ένωσης από τις αρχές και τις αξίες που οδήγησαν στη δημιουργία της. «Χρειάζεται ριζική στροφή στις κυρίαρχες πολιτικές. Υπάρχει ανάγκη να εγκαταλείψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών διευκόλυνε τη συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων κάτω από την ομπρέλα ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία έδειξε ότι ανοίγουν νέοι δρόμοι στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση που είχε το θάρρος να προχωρήσει στη συμφωνία» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άχρωμες πολιτικές δεν υπάρχουν» είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης τονίζοντας τις διαφορετικές πολιτικές των συντηρητικών Ευρωπαϊστών από εκείνες των προοδευτικών Ευρωπαϊστών. «Για την κρίση χρέους είχαμε πολύ διαφορετικές απόψεις στο Ευρωκοινοβούλιο και τελικά αποφάσισαν οι επικρατούσες δυνάμεις το σπιράλ λιτότητας» τόνισε. Ο κ. Δανέλλης επεσήμανε επίσης την απομάκρυνση των πολιτών από την Ε.Ε και τόνισε πως ένα από τα πρώτα ζητήματα που θέτουν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι η θεσμική ανασυγκρότηση της Ε.Ε

«Παρακολουθούμε την επέλαση της Ακροδεξιάς αλλά το πιο επικίνδυνο είναι η διολίσθηση της Δεξιάς στη ρητορική της Ακροδεξιάς» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγεί να εφαρμόσει το προοδευτικό της πρόγραμμα σε μια Ευρώπη που ρέπει προς τα άκρα, είπε πως η χώρα μας βγαίνει ενισχυμένη στο διεθνές επίπεδο μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών και πλέον έχει δυνατή φωνή.

Ενώ σε ερώτηση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε πως η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας είναι το μείζον και τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου.

Τέλος ο κ. Δανέλλης χαρακτήρισε ανιστόρητη την άρνηση του ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ να αντιληφθούν πως τα ταυτοτικά ζητήματα τους φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Με το πείσμα και το θυμικό δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτική. Να υπενθυμίσω πως η στρατηγική ήττα του Γιώργου Παπανδρέου έφερε τον Σαμάρα στην εξουσία και τον Βενιζέλο στην προεδρία».

«Αυτές οι ευρωεκλογές έχουν μείζονα ζητήματα και θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» είπε ο κ. Λιάκος από την πλευρά του και σημείωσε πως θα πρέπει στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να αναδειχτεί ως παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης.

«Υπάρχει ένα αποσυνθετικό κλίμα που απειλεί τη Γερμανία τη Γαλλία και συγκυβερνά στην Ιταλία» είπε μεταξύ όλων ο κ. Λιάκος και χαρακτήρισε μείζονα ζητήματα για την Ευρώπη το περιβάλλον και την ανεργία. «Η χώρα μας βγαίνει από μια κρίση σε ένα ασταθές περιβάλλον, χρειάζεται εθνική στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κ. Λιάκος υπογράμμισε πως η επιλογή των Ελλήνων πολιτών -εν μέσω κρίσης και απώλειας του 25% του ΑΕΠ- να μην διολισθήσουν στην Ακροδεξιά συνεπάγεται «εθνική αυτοπεποίθηση».

Είναι απολύτως σαφές ότι στην παρούσα φάση αυτό που έχει σημασία είναι η επικράτηση της προοδευτικής ατζέντας και όχι της Κεντροδεξιάς που περιλαμβάνει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις και σειρά άλλων ζητημάτων που οδηγούν στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» είπε, μεταξύ άλλων η κ. Καραγιάννη.

«Οι πολίτες μετά από 8 πολύ δύσκολα χρόνια θέλουν απαντήσεις και εφαρμόσιμες λύσεις. Έχουμε βγει από το μνημόνιο, αλλά θέλουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για να αφήσουμε την κρίση οριστικά πίσω μας» πρόσθεσε και απηύθυνε πρόσκληση για συμπόρευση σε όλους όσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιούνται στα κινήματα με στόχο τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα.

«Είμαστε Σοσιαλιστές και δημοκράτες, κουβαλάμε τις αξίες και εμπνεόμαστε από το συμβόλαιο με τον λαό. Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι ο στρατηγικός μας αντίπαλος, πρέπει να επικρατήσει» είπε από την πλευρά του ο κ. Δουλουμπέκης. Τόνισε πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν όραμα για να συνεισφέρουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Τέλος κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να συμπορευτούν στον ανένδοτο κατά της Ακροδεξιάς

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here