Σε συμπληγάδες (πάλι) η Αθήνα, αφού επιβλήθηκαν ΔΝΤ και Σόιμπλε

Να δέσει χειροπόδαρα την ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί το Βερολίνο, καθώς και οι τρεις «εντολές» του για την ελληνική υπόθεση, σύμφωνα με όσα διημείφθησαν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, φαίνεται να γίνονται δεκτές από το σύνολο των δανειστών. Τι ζήτησε ο Σόιμπλε, εκ μέρους της Γερμανίας;

α) Το ΔΝΤ να παρέχει και χρηματοδότηση, όχι μόνο know how,

β) το πλεόνασμα να είναι 3,5% για το 2018 (συμφώνησε δηλαδή ο Σόιμπλε με τον Τόμσεν ότι για την επίτευξή του θα χρειαστούν 8 δισεκατομμύρια μέτρα και όχι «μόνο» 5,4 δισεκατομμύρια),

γ) καμία ελάφρυνση του χρέους μέχρι το 2018.

Αυτή ήταν η απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έδρασε για άλλη μια φορά αθόρυβα, επιχειρώντας να επιβάλλει την δική του τιμωρητική συμπεριφορά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε ενοχληθεί εντόνως από την προσπάθεια αξιοποίησης από τον Αλέξη Τσίπρα της διαρροής των wikileaks  με τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου, αλλά προτίμησε να μην απαντήσει θορυβωδώς.

Η εκτίμηση του Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να προκαλέσει διχασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη.  Ο ίδιος είχε ωστόσο δύο εβδομάδες για να προετοιμάσει την απάντηση του -στην πράξη- στην εαρινή σύνοδο.

Το ΔΝΤ υποστήριζε ότι με μέτρα 5,4 δισεκατομμυρίων, δεν μπορεί να επιτευχτεί ο στόχος του τρίτου μνημονίου για πλεόνασμα 3,5% για το 2018,  αλλά μόνο 1,5%. Και για το λόγο αυτό ζητούσε πρόσθετα μέτρα 2,7 δισεκατομμυρίων, δηλαδή συνολικά πάνω από 8 δισεκατομμύρια.  Τώρα το Βερολίνο έρχεται να υιοθετήσει τη θέση Τόμσεν του ΔΝΤ και ζητά πρόσθετα μέτρα.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητά από το ΔΝΤ να βάλει και  χρήματα και να μην περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου, καθώς γνωρίζει ότι όταν το ΔΝΤ βάζει λεφτά, γίνεται ακόμα πιο αυστηρό.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο http://www.marketfair.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here