Συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολαντ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση λύση

Το πρώτο βήμα προς μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία έγινε. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λιγο πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα και να βρεθεί άμεσα λύση. Ο Πρωθυπουργός , σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, επανέλαβε στους δύο ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποιο κείμενο των θεσμών.

Την ίδια στιγμή όλα τα ηγετικά αλλά τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και της προσδοκίας για άμεση επίτευξη συμφωνίας. Ενδιαφέρον έχει όμως η δημόσια προσέγγιση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, η οποία κινούμενη σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό της των Οικονομικών, δηλώνει  ότι εργαζόμαστε σκληρά για να έχουμε συμφωνία μέσα στο Ιούνιο.

Η γερμανίδα καγκελάριος  δήλωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί συμφωνία αυτό το μήνα και να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει δάνεια. «Όλη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο. Εργαζόμαστε εντατικά γι’ αυτό», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, όταν ερωτήθηκε αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Την άποψη της αυτή υπερθεματίζει και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Αν ζητήσουμε πολλά από την Ελλάδα θα αποτρέψουμε την ανάπτυξη. Αν ζητήσουμε λίγα, θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στις άλλες χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας μια αναγκαία χρυσή τομή.

Ισχυρή συμφωνία θέλει ο Ντράγκι-σκεπτικός ο Σόιμπλε

Υπέρ μιας ισχυρής συμφωνίας των θεσμών με την Ελλάδα, τάχθηκε με δημόσιες δηλώσεις και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Υπάρχουν σχέδια και προτάσεις, το θέμα είναι να υπάρξει μια σιχυρή συμφωνία, τόνισε και προσδιόρισε ως σημαντικά συστατικά μιάς τέτοιας ισχυρής συμφωνίας, την επιδίωξη της κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και την δημοσιονομική προσαρμογή.

Αντίθετα ο Β. Σόιμπλε, πάντα συντηρητικός και ο «σκληρός της παρέας», επιμένει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα πάρουν ακόμη χρόνο καθώς όπως λέει, οι προτάσεις της δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για πρόοδο. «Δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι επί της ουσίας έχει αλλάξει κάτι αποφασιστικά», τόνισε ο χερ Σόιμπλε από το Βερολίνο, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Σε συνέντευξή του μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλάνησε τους ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές υποσχόμενος ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μ.Γιέγκερ, τόνισε ότι για το Βερολίνο βάση διαπραγμάτευσης αποτελεί η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα. Κατηγόρησε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υποβολή συγκεκριμένων και λεπτομερών σχεδίων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here