Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στο Καραμπάχ

Κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, τοπική ώρα, (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία. Η συμφωνία επήλθε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών και με τη διαμεσολάβηση του Λαβρόφ.

«Κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», γνωστοποίησε στις 3 τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν περισσότερες από 10 ώρες. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών, όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις». Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Ερεβάν και Μπακού δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, όπως τόνισε ο Λαβρόφ. Τόνισε επίσης ότι οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν οι συγκρούσεις στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here