Συμφωνία έως το τέλος Μαΐου με αμοιβαίες υποχωρήσεις ζητά η κυβέρνηση

Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Συμφωνία έως το τέλος Μαίου είναι ο στόχος της κυβέρνησης όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε για περισσότερες από 6 ώρες. Και όπως έλεγαν αρκετά αισιόδοξες κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν πλέον όλες οι συνθήκες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Μιλώντας και ενημερώνοντας τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας  τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

«Η ελληνική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας,»μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».  

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Πληροφορίες φέρουν να μην συζητήθηκε θέμα δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών. Ενδεικτικό του κατεπείγοντος της διαδικασίας και των συνεχών διεργασιών που συνεχίζονται στο Brussels Group  είναι ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο συνεδριάζει και πάλι την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βιάζεται πλέον να επιτύχει συμφωνία καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνοντμέχρι τέλος Μαίου να έχουμε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Και επιδιώκει όπως λέει έναν έντιμο συμβιβασμό. Το  ερώτημα είναι όμως πως μπορεί να επιτευχθεί ένας δίκαιος και έντιμος συμβιβασμός, όταν η μία πλευρά, εν προκειμένω η ελληνική, δηλώνει ότι σε δύο βδομάδες θα έχει άδεια ταμεία;

Η σκληρή γραμμή Σόιμπλε

Σκληρός  παίκτης και παλιά καραβάνα των διαπραγματεύσεων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ουσιαστικός ηγέτης της Ευρωζώνης  Βολφγκαγκ Σόιμπλε, άρπαξε την ευκαιρία να σκληρύνει την στάση του. Σε νέες δηλώσεις του μετά το Ecofin,  δήλωσε καθαρά πως έγινε κάποια πρόοδος στην διαδικασία όχι όμως και στην ουσία, όπου υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, σε θέματα όπως οι συντάξεις, η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Σόιμπλε άδειασε μάλιστα και τον πρόεδρο του Eurοgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να τεμαχισθεί η εφαρμογή  και ανάλογα να γίνονται τμηματικά η αξιολόγηση του προγράμματα και η εκταμίευση των ποσών που απομένουν. Ο κ. Σόιμπλε δεν το θεώρησε πολύ καλή ιδέα καθώς θα τον αναγκάσει να αλλάξει μια συμφωνία που έχει ψηφίσει η Γερμανική Βουλή.

Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες κινήσεις(βλ. υποχωρήσεις), που αποδεικνύουν την ισχυρή πολιτική της βούληση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή και επωφελής λύση. Μόνο που σε ορισμένα σημεία, εκείνα στα οποία παρατηρείται ακόμη διαφωνία, θα πρέπει να κάνουν και οι εταίροι προσπάθεια σύγκλισης αποδεικνύοντας ότι επιθυμούν πράγματι να ολοκληρωθεί αίσια η διαπραγμάτευση.

Και τα σημεία αυτά, είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, τα εργασιακά(όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις καθώς φαίνεται να βρίσκεται χρυσή τομή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις), το ασφαλιστικό(η κυβέρνηση δεν δέχεται τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και νέες περικοπές συντάξεων αν και το ζήτημα αυτό απαιτεί συνολική αντιμετώπιση στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας) και απ΄ότι φαίνεται το ύψος του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ μετά την ενοποίηση των σημερινών τριών συντελεστών σε δύο. Οι θεσμοί επιμένουν να πάει στο 18% ενώ η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει το 16% για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και θα μετακινηθούν σε ανώτερο συντελεστή.

Χαρακτηριστικές των πιέσεων και εκβιασμών που ασκούν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την πρόσφατη λαική εντολή, είναι οι πληροφορίες ότι στην αρχή ζητήθηκε ενιαίος συντελεστής στο 23% για όλα τα προιόντα, γεγονός που θα προκαλούσε τεράστιες αυξήσεις τιμών και υπέρογκες επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ήταν στις Βρυξέλλες.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, έλεγαν από χθες ότι ο χρόνος πιέζει και ότι χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία στα ανοικτά ακόμη ζητήματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here