Συμφωνία Μητσοτάκη-Κουρτς για ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ

Επιπλέον προσωπικό της Frontex στα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα ζητά ο ακροδεξιός πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος καλεί σε ενίσχυση του προσωπικού της Frontex στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ζητά «αποφασιστική και σαφή αντίδραση» απέναντι στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πάγια απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών με την Άγκυρα.

Ειδικότερα, ζητά την άμεση αποστολή επιπλέον προσωπικού της Frontex στα ελληνικά και βουλγαρικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015, η Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει κλειστή».

Νωρίτερα ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον ενημερώνει για αύξηση προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για σόου τον κατηγορεί η αντιπολίτευση

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, όμως δέχθηκε τα άμεσα πυρά της αυστριακής αντιπολίτευσης, καθώς τον κατηγορούν πως είχε προτιμήσει να κάνει ένα πολιτικό σόου όταν είχε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και αρμόδιο ευρωπαϊκής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών Γεργκ Λάιχτφριντ, «τώρα παρατηρεί κανείς την αποτυχία της σόου πολιτικής του Κουρτς, ο οποίος σήμερα ζητά περισσότερους συνεργάτες για την Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, την στιγμή που ο ίδιος είχε αποτύχει στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας να υπάρξει περισσότερο προσωπικό της Frontex».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η κριτική από το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο επισημαίνει πως «όταν ο Κουρτς και ο Κικλ (σ.σ. τότε υπουργός Εσωτερικών, προερχόμενος από το τότε συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα -ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων) στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας είχαν την ευθύνη, καθυστερούσαν ολοένα και περισσότερο τα χρονοδιαγράμματα για την επέκταση τη Frontex».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των Αυστριακών Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μόνικα Βάνα, καταγγέλλοντας σε δηλώσεις της την «απραξία» στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, επισημαίνει πως «ο Κουρτς δείχνει για μία ακόμη φορά ότι για τον ίδιο υπάρχει ένα και μόνο θέμα, δηλαδή η Διαδρομή των Βαλκανίων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here