Συμφωνία με τέσσερις χώρες για παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό- 400 εκατομμύρια δόσεις

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να προμηθεύσει την Ευρώπη με ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με τις παραδόσεις να αρχίζουν έως τα τέλη του 2020.

Το συμβόλαιο προβλέπει έως 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε η εταιρία, που πρόσθεσε ότι επιδιώκει να διευρύνει την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο δεσμεύθηκε να προμηθεύσει χωρίς κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας.

«Καθώς η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα μας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή, ελπίζουμε ότι θα καταστήσουμε το εμβόλιο ευρέως και γρήγορα διαθέσιμο» ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής, Πασκάλ Σόριοτ. Όπως είπε, η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε την έναρξη της Φάσης III των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, αφού οι μελέτες έδειξαν επαρκή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Η πειραματική φάση του εμβολίου είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να τελειώσει το φθινόπωρο, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η AstraZeneca κατέληξε σε διάφορες συμφωνίες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο της παραγωγής 2 δισ. δόσεων του εμβολίου, περιλαμβανομένων δύο κοινοπραξιών με την υποστήριξη του Μπιλ Γκέιτς και μιας συμφωνίας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν ήδη εξασφαλίσει εμβόλια. Η Ευρώπη δεν το έχει κάνει ακόμη. Η ταχεία συντονισμένη δράση μιας ομάδας κρατών μελών θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες της ΕΕ σε αυτή την κρίση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Τα εμβόλια προορίζονται για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα τέσσερα κράτη που προχώρησαν σε αυτήν τη συμφωνία, θα πληρώσουν το συνολικό ποσό (το οποίο δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί), ενώ επιτρέπεται και σε άλλες να συμμετάσχουν σε αυτήν την ομάδα, υπό τους ίδιους όρους, όπως τουλάχιστον ανέφερε πηγή του ιταλικού Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ των άλλων χωρών που έχουν δείξει ενδιαφέρον είναι η Κίνα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here