Συμφωνία ΗΠΑ-Γαλλίας για πολιτική λύση στη Συρία-Μακρόν: Δεν είναι προαπαιτούμενο η αποχώρηση Ασαντ-Υπερασπίσθηκε τον γιο του, ο Τραμπ

Σε συμφωνία να προχωρήσουν το σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Συρία, προετοιμάζοντας μια πολιτική λύση, κατέληξαν ο Ντ. Τραμπ και ο Εμ.Μακρόν κατά την συνάντηση που είχαν στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα όπως η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή ενώ ο Τραμπ υπερασπίσθηκε τον γιό του, για την συνάντηση που είχε με την ρωσίδα δικηγόρο, λέγοντας ότι δεν σήμαινε απολύτως τίποτα ενώ άφησε κι έμμεσες αιχμές κατά του Μπ. Ομπάμα, λέγοντας ότι η υπουργός δικαιοσύνης επί προεδρίας του και όχι το Στειτ Ντιπάρτμεντ της έδωσε άδεια εισόδου και παραμονής. Οσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ο Ντ Τραμπ είπε ότι κάτι μπορεί να γίνει σε σεβασμό με την συμφωνία!

Μακρόν: Δεν είναι προαπαιτούμενο για λύση στη Συρία, η αποχώρηση Ασαντ

Οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή στους διπλωμάτες τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το μέλλον της Συρίας.

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Επιδιώκουμε μια βιώσιμη πολιτική λύση. Στο πλαίσιο αυτό η Γαλλία δεν απαιτεί την αποχώρηση του Ασαντ ως προπαιτούμενο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όπως δήλωσε ο κ. Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Γαλλία και ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της προώθησης του «ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου».

Ο κ. Μακρόν είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον κ. Τραμπ να αναλάβουν οι δύο χώρες κοινή δράση για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.

Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι σέβεται την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ίδιος «παραμένει δεσμευμένος» σε αυτή τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι η σχέση των ΗΠΑ με τη Γαλλία είναι «αναλλοίωτη» και δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επιδιώξουν τη σύναψη συμφωνιών που να είναι «αμοιβαίες και δίκαιες».

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει με σεβασμό στην συμφωνία του Παρισιού και σημείωσε «θα δούμε τί θα συμβεί». Τόνισε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ηγηθούν στις προσπάθειες της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται στη Συρία αποδεικνύει ότι ο συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν επιτυχείς. Όπως σημείωσε, ο ίδιος εργάζεται για να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάπαυση του πυρός και σε άλλη περιοχή της Συρίας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπερασπίστηκε τον γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στην υπόθεση με τη Ρωσίδα δικηγόρο, τονίζοντας ότι είναι ένας «θαυμάσιος νέος», ο οποίος συνάντησε μία νομικό από τη Ρωσία και όχι μία νομικό της ρωσικής κυβέρνησης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here