Συμφωνία για επανεκκίνηση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Με μία λιτή ανακοίνωση μίας γραμμής και λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς επαφής Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες ούτε για την ατζέντα των συζητήσεων ούτε για το πότε αυτές θα ξεκινήσουν, το ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Μένει, πλέον, να φανεί τι ειπώθηκε ή τι συμφωνήθηκε στην τριμερή τηλεδιάσκεψη που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να θυμίσει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του πόσα θέματα έχουν ακόμα σε εκκρεμότητα: ευελπιστεί, είπε «ότι η Σύνοδος Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ότι τα επιπλέον συγκεκριμένα βήματα «στην ανανέωση της τελωνειακής συμφωνίας και την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς χρήση βίζας καθώς και το μεταναστευτικό, θα βοηθήσουν ώστε να τεθούν οι σχέσεις σε θετική βάση».

Παράλληλα, κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ χρησιμοποίησε μεν χαμηλούς τόνους, όμως, αφού επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει πάλι το διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο για να αντιμετωπιστούν οι διεκδικήσεις και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, προειδοποίησε ότι «επιθέσεις, παρενοχλήσεις ή εκφοβισμοί» θα είναι αποδεκτοί από την Τουρκία. Χωρίς να αναφέρει δε τη Γαλλία, είπε ότι οι «μάταιες προσπάθειες» να αποκλειστεί η Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεν θα έχουν κανέναν αποτέλεσμα, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικά» αιτήματα από το 2003. Τέλος πρότεινε τη διεξαγωγή περιφερειακού συνεδρίου χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, για να προωθηθεί ο διάλογος με τις χώρες της περιοχής. Δεν έκανε όμως αναφορά στη συμμετοχή της Κύπρου.

Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής που ήταν προγραμματισμένη για τις 24-25 Σεπτεμβρίου μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα έπειτα από επαφή του Σαρλ Μισέλ με θετικό κρούσμα κορωνοϊού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here