Συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας για εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία

Η Τουρκία θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν για το θέμα της Συρίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις επαφές που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

«Η Άγκυρα και η Μόσχα συμμερίζονται την άποψη ότι είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη Ρωσία και το Ιράν για τη Συρία και άλλα περιφερειακά θέματα» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τις συνομιλίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ χρήσιμες». «Συζητήσαμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την επιστροφή των προσφύγων και άλλα θέματα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, Μόσχα και Άγκυρα δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Ασφαλώς δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την αποχώρηση των στρατευμάτων που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ. Καταλήξαμε σε συμφωνία για το πώς θα συνεχίσουν οι στρατιωτικοί εκπρόσωπο της Ρωσίας και της Τουρκίας να συντονίζουν τις ενέργειές τους υπό αυτές τις νέες συνθήκες, με στόχο την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία», πρόσθεσε.

Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Χουλουσί Ακάρ και Σεργκέι Σόιγκου, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν καθώς και οι Ρώσοι ομόλογοί τους, ο Σεργκέι Ναρίσκιν και ο Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη «σοβαρή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στη Συρία χάρη στη συνεργασία της Τουρκίας, με τη Ρωσία και το Ιράν. Οι τρεις χώρες είναι οι «εγγυήτριες» της αποκλιμάκωσης, όπως αυτή καθορίστηκε σε λεγόμενη «διαδικασία της Αστάνα».

Eφαρμογή μέτρων για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία 

Συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να διευκολύνουν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, συζήτησαν οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Τουρκίας που συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σκιαγραφήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για να εντείνουμε την κοινή δράση μας με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν σε περισσότερους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο Λαβρόφ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης ότι και Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν ότι θα εργαστούν τηρώντας αυστηρά το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και θα σεβαστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Αναφερόμενος στο νέο συριακό σύνταγμα, ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Δύση δεν θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες των «εγγυητριών» δυνάμεων, δηλαδή της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, να συγκροτήσουν μια Συνταγματική Επιτροπή. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται ενεργά με τον νέο ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, τον Γκέιρ Πέντερσεν, μετά την αποχώρηση του Στάφαν ντε Μιστούρα, ώστε να ξεκινήσει σύντομα το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, είπε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών για την εφαρμογή της αποστρατικοποιημένης ζώνης στην επαρχία του Ιντλίμπ.

«Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο αυτό (σ.σ. είχε υπογραφεί στο Σότσι) διαφάλισε την ειρήνη και συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας», τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here