Συμφέροντα Τραπεζών και fast track πλειστηριασμούς προωθούν οι θεσμοί

 Tης ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟ: ΕYROKINISSI(Κ. ΝΟΜΙΚΟΥ)
Ένα γερό μπρα ντε φερ ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική πλευρά, κρύβει η σύνταξη  του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας(ΚΠολΔ)  πίσω από την οποία βρίσκονται οι σκληρές απαιτήσεις των εταίρων. Ασφυκτικές πιέσεις, οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα αλλά και  απαιτητικά… έως εκβιαστικά διλήμματα συνθέτουν το εκρηκτικό παρασκήνιο στις επαφές των θεσμών με τους Έλληνες διαπραγματευτές.
 
Ο ΚΠολΔ αποτελεί το δομικό ορόσημο των αλλαγών που θέτουν οι θεσμοί ως προαπαιτούμενο για τις  μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επίσπευση των δικών και την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.   Από τότε  που συγκροτήθηκε η επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης  επί Αθανασίου με αντικείμενο την αναμόρφωση του ΚΠΔ μέχρι σήμερα,  έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά τελικό κείμενο σχέδιο νόμου δεν έχει υπάρξει.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έφθασε να πιεί… νερό από τη βρύση , να προχωρήσει, δηλαδή ,σε αλλαγές που ικανοποιούσαν τους τροικανούς,  θέτοντας όμως σε δεύτερη μοίρα και υπονομεύοντας θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Στην προσπάθειά της  να κλείσει αυτό το μέτωπο , κατέθεσε ένα  σχέδιο νόμου στη Βουλή  αλλά ήταν τόσο έντονες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό,  που η μια καταδίκη για τις νομοθετικές επιλογές της,  διαδέχονταν την άλλη.
Μέχρι και πανελλαδικό δημοψήφισμα έγινε και το αποτέλεσμά του ήταν  ένα βροντερό «όχι» των δικηγόρων στις επιχειρούμενες αλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι , από τους 21.511 δικηγόρους που ψήφισαν, οι 17.316 (ποσοστό 93,66% ) εκδήλωσαν την αντίθεσή τους σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Πράγματι,  οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονταν  η προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους  όχι μόνον δεν ήταν  προς όφελος των πολιτών αλλά απορύθμιζαν πλήρως  τη Δικαιοσύνη. Σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνταν,  η τότε κυβερνητική προπαγάνδα έλεγε ότι θα συμβάλουν στην  επιτάχυνση της πολιτικής δίκης ώστε να μπει τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο να προσδιορίζονται υποθέσεις το 2031.
Όμως πίσω από όλα αυτά κρύβονταν η απαίτηση των εταίρων κυρίως για  την επίσπευση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Συντάχθηκε έτσι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δανειστών και των Τραπεζών αλλά και σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Fast track κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και αναγκαστικές εκτελέσεις με περιστολή του δικαιώματος ανακοπής, περιορισμό της προθεσμίας για την άσκηση αναστολής και δίκες χωρίς ακροαματική διαδικασία.
Αυτός ήταν ο πυρήνας των νέων αλλαγών.  Επί της ουσίας ο Κώδικας ευνοούσε την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων συμπολιτών μας . Πιο εύκολα και πιο φθηνά.  Σκανδαλώδης ήταν και η κατάργηση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων των δικηγόρων , που λειτουργούσε κατά βάση υπέρ των Τραπεζών.
 
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε νέα επιτροπή  για την σύνταξη του Κώδικα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε καθαρά ότι « δεν μπορούμε  να αξιοποιήσουμε το σχέδιο το οποίο προυπήρχε, γιατί όσοι το είδαμε πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο Κώδικα το οποίο εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους δανειστές και τις Τράπεζες αλλά όχι και τον καλόπιστο οφειλέτη, ο οποίος έχει βρεθεί σε δυσκολία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του  λόγω κρίσης» ( συνέντευξή του στο Press Publica 4/5/2015).
Περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις ανέφερε:  «Εμείς τώρα προσπαθούμε να συνθέσουμε και τις δύο ανάγκες. Και να αντιμετωπιστεί η στρεψοδικία, δηλαδή όντως να μπορεί ο δανειστής να βλέπει το δικαίωμά του να εκπληρώνεται και από την άλλη μεριά να μην φθάνουμε σε εξουθένωση ή σε διαδικασίες τόσο γρήγορες απέναντι στους οφειλέτες ιδίως τους καλόπιστους που αγωνίζονται να συγκρατήσουν τις περιουσίες τους».
Καλά ενημερωμένες πηγές από το πεδίο των διαπραγματεύσεων λένε ότι οι πιέσεις που ασκούνται συνεχίζονται και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση στη λογική «να κλείσει γρήγορα το θέμα».  Η αμοιβαία επωφελής συμφωνία αναζητείται εναγωνίως.
Πώς θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην φαλκιδευτούν θεμελιώδη δικαιώματα,  είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here