Συμβιβασμός στην ΕΕ για μετεγκατάσταση 32.256 προσφύγων από Ελλάδα-Ιταλία

Μετά από πολλή σκέψη και διαβούλευση, οι 28 υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης, αποφάσισαν την μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 32.256 αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτοί που θα επωφεληθούν κυρίως από τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση προέρχονται από χώρες όπως η Συρία η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ.

Βέβαια η απόφαση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα που διογκώνεται καθημερινά. Ηδη το πρώτο εξάμηνο του 2015, είχαν εισέλθει στην Ελλάδα πάνω από 70.000 πρόσφυγες και άλλοι τόσοι και περισσότεροι στην Ιταλία.

Ντροπιαστική εξαίρεση στο ελάχιστο αυτό προσκλητήριο αλληλεγγύης έδειξαν η Ουγγαρία με μηδενική συμβολή και ακολούθησαν η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Αυστρία.

Επίσης αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της Ε.Ε.

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν μιλούσε για υποχρεωτική μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων. Τελικά οι 28 κατέληξαν σε συναινετική συμφωνία για 32.000.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οπως  εξήγησε, παρόλο που η πρόταση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα «ιστορικό βήμα μπροστά».

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή προσέφεραν πολύ λίγες.

Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία ( καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση)

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους «ντροπιαστική ή και απογοητευτική».

Τέλος, το συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε. υιοθέτησε ένα ακόμα μέτρο, τη δημιουργία στην Ελλάδα και την Ιταλία των λεγόμενων «hot spots» (σημείων υποδοχής).

Σε αυτά τα σημεία θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Ε., όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου.

«Από τα μεσάνυχτα σήμερα το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα είναι πλήρες, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα υψηλότερα πρότυπα ασύλου σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως «τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here