Σύλληψη για «αέριο γέλιου» στην Κρήτη

Ο 40χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ο οποίος του άσκησε δίωξη βάσει του νόμου περί νοθείας τροφίμων, μια που αέριο αυτό καθαυτό δεν θεωρείται ναρκωτικό ή παράνομη ουσία.
Υπενθυμιζεται ότι πριν από έναν ακριβώς χρόνο έχασε στα Μάλια της Κρητης τη ζωή της μια 18χρονη Βρετανίδα, που παρουσίασε καθολικό οίδημα εγκεφάλου μετά απο εισπνοή του αερίου. Το κορίτσι όπως διαπιστώθηκε είχε ήδη καταναλώσει πολύ αλκοόλ αλλά είχε και την ατυχία να έχει προσβληθεί ταυτόχρονα και απο μηνιγγίτιδα. Πέθανε ένα μήνα μετά την εισαγωγή του σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο -δεν συνήλθε ποτέ απο το κώμα.
Το αέριο γέλιου κατά κανόνα είναι σχετικα ακίνδυνο και χρησιμοποιείται απο αναισθησιολόγους, αλλά μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές  επιπλοκές. Χρησιμοποιειται για ψυχαγωγία από το 1790 περίπου. Στη Βρετανία το χρησιμοποιούν πάνω από 500.000 νεαροί και νεαρές σε φεστιβάλ, μπαρ και σε ιδιωτικά πάρτι και η νομιμότητα της χρήσης του διαφέρει όχι μόνο απο χώρα σε χώρα, αλλά και από πόλη σε πόλη Στη Βρετανια δεν απαγορεύεται παντου, αλλά είναι απαγορευμένο στη Νέα Ζηλανδία -όχι ως αναισθητική ουσία που είναι η νομιμη φαρμακευτική του χρήση, αλλά ως «ψυχαγωγικού μέσου»
ti-akribws-einai-to-aerio-tou-geliou-to-neo-epikinduno-narkwtiko
Το υποξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 17 θανάτους μεταξύ 2006 και 2012, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King George στο Λονδίνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις έφταιγε η παρατεταμένη έκθεση στο αέριο ή κάποιο νόσημα που ο χρήστης δεν είχε υπ΄όψιν του. Η εισπνοή του προκαλεί για περίπου μισό λεπτό ένα αίσθημα ευφορίας και χαλάρωσης, αλλά μετά συνεχίζεται η ζαλάδα και συχνά σε πιάνει πονοκέφαλος.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here