Η σύλληψη για διαφθορά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας επηρεάζει την ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Ilmars Rimsevic που συνελήφθη για διαφθορά φέρεται να έχει δεχθεί  δωροδοκίες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Η κυβέρνηση της Λετονίας προσπαθεί να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο η υπόθεση έχει αντίκτυπο στην ΕΚΤ, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Λεττονία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενώ οι Αμερικανοί μιλούν για «ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών».

Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας, Μάρις Κουτσίνσκι, προσπάθησε φυσικά να κατευνάσει τις ανησυχίες : «Δεν υπάρχει απειλή για το λετονικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε. Το όλο θέμα εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην ABLV Bank of Latvia

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ABLV Bank of Latvia, το τρίτο μεγαλύτερο θεσμικό όργανο της Λετονίας. Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ότι η ABLV χρησιμοποιεί το «ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών».

Φέρεται ότι βοήθησε τους πελάτες να υπονομεύσουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας Ωστόσο, οι κύκλοι χρηματοπιστωτικών αγορών ανέφεραν ότι οι έρευνες κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Rimsevics δεν εχουν πιθανώς σχέση με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Λετονίας προσπαθεί να αποτρέψει τους κινδύνους από τις φήμες και ζήτησε την παραίτηση του Rimsevics. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί ως κυβερνήτης της Τράπεζας της Λετονίας, συνελήφθη για τέτοιες σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε ο Κουσίνσκις.

Αλλα και για την ΕΚΤ, η ενόχληση γύρω από τον Rimsevics είναι επικίνδυνη.

Ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, η οποία είναι μέλος του συστήματος του ευρώ, ανήκει στο ισχυρό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το ισχυρότερο όργανο λήψης αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής της νομισματικής ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Die Welt

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here