Στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας, θα έχει επαφές για ρύθμιση χρέους, προσφυγικό

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας  μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην 70η γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που θα παραμείνει εκεί, θα έχει σημαντικές συναντήσεις, επίσημες και ανεπίσημες, με ξένους ηγέτες.

 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ενώ δεν αποκλείεται να έχει και ανεπίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο  Μπαράκ Ομπάμα. 

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο, όπως έδειξε άλλωστε η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ. Ομπάμα και Τσίπρα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα, εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με την ελληνική κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς όπως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επιστροφή στην ανάπτυξη, η αντιμετώπιση του προσφυγικού και επιδίωξη της επίλυσης του Κυπριακού.

Μετά από αυτά, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργό με τους Αμερικανούς αξιωματούχους στους οποίους και θα θέσει πρωτευόντως το θέμα της ρύθμισης-ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τους οποίους θα συζητήσει κυρίως το θέμα του προσφυγικού αναζητώντας τρόπους ανακούφισης και αντιμετώπισης του προβλήματος.

Θα έχει ακόμη επαφές με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας και του Ισημερινού.

Ο κ. Τσίπρας  θα μιλήσει  στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ντε Μπλάζιο και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here