Συγκινητικά σημειώματα απο τα σπήλαια: Η τραγική ιστορία του προπονητή που ζητάει συγγνώμη απο τους γονείς – παιδί: «Μαμά θα ξαναδουλέψω στο μαγαζί»

Συγκινητικά σημειώματα έστειλαν στους οικείους τους οι 12 μαθητές και ο προπονητής τους που είναι παγιδευμένοι στα σπήλαια της Ταϊλάνδης, ενώ οι διασώστες παρότι εκδηλώνουν αισιοδοξία, αγωνιούν πως οι αναμενόμενες βροχές θα θέσουν σε νέους κινδύνους την ομάδα των εφήβων.

Εν τω μεταξύ πολλοί μέμφονται τον 25χρονο προπονητή που επέτρεψε στα παιδιά να μπουν στα σπήλαια ενώ αναμένονταν βροχές και δεν είναι σαφές για ποιον ακριβώς λογο έγινε αυτό και αν ίσως το παρότρυνε.

Chanthawong has taught the boys to meditate which he learnt at a monastery he was sent to after his family was wiped out. Photo / Facebook

Ο 25χρονος προπονητής, ο μόνος ενήλικας της ομάδας, στο σημειωμα του ζητάει συγγνώμη από τους γονείς (εννοεί πιθανόν ότι έφταιγε ως ενήλικας που επέτρεψε στα παιδιά να μπουν στα σπήλαια ενώ πινακιδες ενημερώνουν για τους κινδύνους πλημμύρας μετά τον Ιούλιο). Ενα  παιδί έγραψε στους γονείς του:

«Ολα καλά, μόνο λίγο κρύο κάνει»

Ενα άλλο αγοράκι έγραψε

«Θέλω τηγανητό κοτόπουλο όταν βγω»

Ενα άλλο:

«Μην ξεχάσετε σε λίγες μέρες το πάρτι των γενεθλίων μου»

Και το πιο χαρακτηριστικό για την περιοχή:

«Μαμά, Μπαμπά, μη στενοχωριέστε, θα βγω και θα ξανάρθω να σας βοηθησω στο μπακάλικο»

Γενικά τα αγόρια έγραφαν παρηγηρητικά για να δώσουν κουράγιο στους γονείς τους, καθώς  τα περιθώρια στενεύουν.

Εν τω μεταξύ συμφωνα με αυστραλιανά μέσα ο 25χρονος προπονητής ήταν ένα πολύ τυχερό μέσα στην ατυχία του παιδί. Συγκεκριμένα, στο μικρό χωριό του η πανδημία της γρίππης των χοίρων ή άλλος ιος  εξόντωσε πριν από 15 χρόνια σχεδόν όλες τις οικογένειες και ο προπονητής ήταν ένα 10χρονο αγορι τότε. Ηταν μεταξύ των ελαχίστων επιζησάντων, καθώς η γρίπη «πήρε»  τον επτάχρνο αδελφό του και τους γονείς του. (Ο Ekapol Chanthawong σύμφωνα με ένα αυστραλιανό μέσο ήταν ο μοναδικός επιζήσαντας στο χωριό της βόρειας Ταϊλάνδης όπου ζούσεμ, αλλα αυτό προφανως συνιστά υπερβολή) Τον υιοθέτησε πάντως προσωρινά ένας θείος του. Δυο χρόνια μετά τον εστειλε σε μοναστήρι Βουδιστών για να γίνει καλόγερος -μια όχι ασυνηθιστη επιλογή στην περιοχή, κυρίως για οικονομικους λόγους.  Ο έφηβος πέρασε 10 χρόνια στο μοναστήρι και στα 22 του άρχισε να ασχολείται με άλλες εργασίες. Συχνά ξαναγύριζε στο μοναστήρι και δίδασκε διαλογισμό και στους μαθητές που προπονούσε.

Ο ίδιος δεν ήταν κανονικός προπονητής της ομάδας, αλλά είχε αναλάβει προσωρινά ως αναπληρωματικός.

Τα παιδια είπαν ότι μπηκαν στα σπήλαια για να γράψουν τα ονοματά τους αλλα δεν είναι σαφές για ποιο λόγο προχώρησαν τόσο βαθειά.

Παντως ο προπονητης όταν τους βρηκαν οι διασώστες ήδη υπέφερε απο ασιτία επειδή είχε δώσει σχεδόν όλο το φαγητό του στα παιδιά. Επισης τα επιπεδα του οξυγόνου από 21 % εχουν μειωθεί στο 15% και υπάρχει κινδυνος υποξίας, ομως υπάρχουν φιάλες οξυγόνου πλέον στο χώρο και ίσως αυτός ο συγκεκριμένος κινδυνος να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο μεγαλυτερος κινδυνος είναι οι νέες βροχές που αναμένονται.

Chanthawong with an aunt, was the only survivor of his family when disease swept his village. Photo / Facebook

Εν τω μεταξυ ενώ από ώρα σε ωρα αναμένεται νέα βροχοπτωση στην περιοχή -και άρα νέες πλημμύρες στο εσωτερικό των σπηλαίων-, τα παιδιά θεωρείται  σχεδόν αδύνατον να βγουν έξω με κατάδυση. Πρόκειται για  μια διαδρομή 7 ωρών που σκότωσε ήδη έναν πεζοναύτη και επαγγελματία δύτη, οπότε έχει αποκλεισθει για μικρά παιδιά που δεν ήξεραν ούτε καν κολύμπι μέχρι προχτές. Επειδή όμως στη περίπτωση που πλημμυρίσει και αυτό το σπήλαιο στο οποίο εχουν καταφύγει δεν θα υπάρχει αλλη λύση εκτός απο την επικίνδυνη κατάδυση, τους έχουν μεταφέρει εκεί φιάλες και τους μαθαίνουν να κολυμπάνε. Το πρόβλημα ειναι ότι πολλά περάσματα είναι επικίνδυνα και για επαγγελματίες, επειδή κυριαρχεί το σκοτάδι, τα «νερά» είναι λασπώδη, σε κάποια σημεία δεν χωράει να περάσει η φιάλη οξυγόνου και πρέπει να την κρατάει καποιος με ειδικό τρόπο για να μη σφηνώσει.

Επειδή η έξοδος με κατάδυση είναι δύσκολη και εξαιρετικά κοπιώδξς  και κρατά 4 έως 7 ώρες, μια σκέψη είναι να μην την αποτολμήσουν οι ασθενείς -ο προπονητής και δυο παιδιά που παρουσίασαν ήδη συμπτώματα ασιτίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν επιχειρηθεί μια γενναία έξοδος, τουλάχιστον τρεις θα μείνουν πισω περιμένοντας ένα θαύμα….

Στο δικό του σημείωμα προς τον έξω κοσμο, αφού πια δεν έχει στενούς συγγενείς  αλλά ίσως και απο αίσθημα υποχρέωσης, ο προπονητής έγραψε

«Προς όλους τους γονείς, όλα τα παιδιά είναι καλά. Υπόσχομαι να τα φροντισω στο μέγιστο δυνατόν. Ευχαριστώ τους πάντες για την ηθική υποστηριξη και ζητώ συγγνώμη από τους γονείς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here