Συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα στην Αθήνα κατά του «αναπτυξιακού»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε συλλαλητήρια καλούν σήμερα τους εργαζομένους συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικές οργανώσεις και το ΠΑΜΕ ενάντια στην ψήφιση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου

Η ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που αναμένεται σήμερα το απόγευμα βγάζει για άλλη μια φορά σωματεία και εργαζομένους στον δρόμο. Στις 11 το πρωί η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ για το απόγευμα κάλεσμα έχουν απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία, το ΠΑΜΕ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ καλούν στις 5 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, η Λαϊκή-Αντίσταση-ΑΑΣ στις 6 μ.μ. στη συμβολή των Χρήστου Λαδά και Σταδίου. Τα πρωτοβάθμια σωματεία θα συγκεντρωθούν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κολοκοτρώνη, με την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων να αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απέναντι σε αυτή την επιθετική γραμμή της κυβέρνησης και κεφαλαίου, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ κάνουν τα πάντα για να περάσει “αναίμακτα” και αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο. Αντί να κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα 24ωρη απεργία στις 23/10 προτίμησαν απλά ένα απογευματινό συλλαλητήριο, έτσι για να βγει η υποχρέωση. Στην ίδια δυστυχώς κατεύθυνση κινήθηκαν και δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συντασσόμενες πλήρως με τον σχεδιασμό της γραφειοκρατίας παρά τις (σωστές) καταγγελίες για τον “μαφιόζικο” συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και σία!».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια. «Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο-σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει γην και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης. Να το πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της Ν.Δ. Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση, στον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων», επισημαίνεται στο κάλεσμα.

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα από την Ομοσπονδία που ζητάει να αποσυρθούν τα αντεργατικά άρθρα από το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συλλαλητήριο στις 11.00 στην πλ. Καραϊσκάκη έχει προκηρύξει για σήμερα η ΠΟΕ – ΟΤΑ, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις της απέναντι στο περιβόητο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο και ιδιαίτερα στο άρθρο 179 –διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα σε «δημάρχους με μειοψηφίες», όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, να εκχωρούν σε ιδιώτες κρίσιμες για την καθημερινότητα του πολίτη υπηρεσίες, όπως της καθαριότητας, της συντήρησης πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την απόσυρση των αντεργατικών άρθρων του «αναπτυξιακού», που φακελώνουν και θέτουν υπό κηδεμονία το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Οπως έχει προειδοποιήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, συνέπειες του άρθρου 179 θα είναι: αυξήσεις δημοτικών τελών σε βάρος των δημοτών και προς όφελος των ιδιωτών, κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, αθρόες απολύσεις εργαζομένων στους δήμους. Απαντώντας στο τελευταίο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Open) ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, υποστήριξε ότι «κανένας εργαζόμενος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του», κάνοντας λόγο για «μήνυμα της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη προς όλους τους εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου».

Από πλευράς ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχει εξηγηθεί ότι με την είσοδο ιδιωτών σε δημοτικές υπηρεσίες, εργαζόμενοι στους δήμους θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας και, επομένως, εύκολα θα μπορούν να καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους. «Εχει δώσει τέτοια παραδείγματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τονίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ξεκινήσει προ ημερών κλιμακούμενες κινητοποιήσεις. Χθες, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχε προκηρυχθεί για τις τρεις υπηρεσίες που οδηγούνται μέσω του άρθρου 179 στα χέρια εργολάβων, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο Κέντρο της Αθήνας.

Η μοτοπορεία πέρασε από τα γραφεία της ΚΕΔΕ, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης, Γ. Πατούλης, δέχτηκε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την ΚΕΔΕ να παρέμβει για την απόσυρση του άρθρου 179. Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι παραμένει στο πλευρό των εργαζομένων, ζήτησε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς πόλεις και να εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες ή «άλλες εναλλακτικές λύσεις», όταν -είπε- το κράτος δεν εξασφαλίζει τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων ΟΤΑ. Δηλαδή, και με τον δημότη και με τον ιδιώτη ο κ. Πατούλης…

ΠΟΕΔΗΝ: Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ

Οι υγειονομικοί δηλώνουν αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, τονίζοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τις προνοιακές μονάδες και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) διαδήλωσαν χθες, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η διαδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.30 το πρωί από την πλατεία Μαβίλη για να καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, με ενδιάμεση στάση το Μέγαρο Μαξίμου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here