Συγγνώμη ζήτησαν επειδή έπαιξαν απόσπασμα Βάγκνερ στο ραδιόφωνο του Ισραήλ

Συγγνώμη ζήτησε εκπρόσωπος του ισραηλινού ραδιοφώνου για <<το λάθος ενος μουσικού παραγωγου να παίξει Βάγκνερ>> και συγκεκριμένα το Λυκόφως των Θεών.

Οι Ισραηλινοι δεν ακουν  Βάγκνερ επειδή θεωρούν ότι είχε εθνικιστικές και αντισημητικές απόψεις. Ο άνθρωπος πέθανε το 1883, αλλά το αμάρτημά του ήταν ότι ήταν ο αγαπημενος συνθέτης του Χίτλερ.

Στο Ισραήλ δεν υπάρχει  νόμος που να απαγορεύει τη μουσική του Βάγκνερ, ωστόσο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα μουσικά σύνολα αποφεύγουν να παίζουν έργα του επειδή  «μπορεί να προκαλέσουν οδύνη στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος».

Ο Τζόναθαν Λίβνι,  επικεφαλής της Ισραηλινής Εταιρείας Βάγκνερ, χαιρέτισε πάντως τη μετάδοση της μουσικής του Γερμανού συνθέτη από το ραδιόφωνο.

«Δεν μεταδίδουμε την άποψη του συνθέτη αλλά την ωραία μουσική που έγραψε» είπε ο Λίβνι, ο πατέρας του οποίου επέζησε στο Ολοκαύτωμα. «Όποιος δεν θέλει να ακούει αυτή τη μουσική, μπορεί να κλείσει το ραδιόφωνό του» κατέληξε.
Ο ΒΑΓΚΝΕΡ

Γεννήθηκε στη Λειψία και ήταν το ένατο παιδί ενος υπαλλήλου που ήταν γραμματέας στην Αστυνομία και μια φουρνάρισσας.  Ηταν μόλις 6 μηνών όταν ο πατέρς του πέθανε απο τύφο και σε ένα χρόνο η φουρνάρισσα παντρεύτηκε εναν  ηθοποιό, ζωγράφο και ποιητή, ο οποίος αποκτά πολύ καλή σχεση και με τον Ριχάρδο Βάγκνερ και με όλα τα παιδιά της συζύγου του. Κάποιοι εξάλλου έλεγαν ότι ο ποιητής ήταν και ο βιολογικός του πατέρας επειδή είχε σχέσεις με την μητέρα του απο πριν… Πήγαν ολοι μαζί στη Δρέσδη και  η μαμά του αποκτά και δέκατο παιδί. Ομως το 1821 ο ποιητής πεθαινει κι αυτός και ο Βάγκνερ είναι τότε μόλις 8 ετών. Αναλάμβάνει να στηριξει την οικογένεια ο αδελφός του ποιητή και τα περισσότερα παιδιά με τη μανα φεύγουν για την Πράγα, αλλά εκείνος μένει με το θείο στη Δρέσδη και σπουδάζει. Θα συνεχίσει τις σπουδές στη Λειψία και θα ακούει Μπετόβεν. Αρχίζει να συνθέτει, αλλά δυσκολεύεται οικονομικά. Θα τον αποβάλουν και απο την φοιτητική ένωση «Corps Saxonia Leipzig»,  επειδή κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε πολλές φορές την σύνταξη της μητέρας του. Ομως γενικά είχε την τάση να παίρνει ό,τι έβρισκε, και άλλαζε συχνα τόπο διαμονής για να μην τον βρίσκουν οι δανειστές του -ανάμεσα σε αυτους ήταν και οι φίλοι του αλλά και οι γυναίκες των φίλων του.

Παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με τη ηθοποιό Μίνα Πλάνερ, και τη δεύτερη με την κόρη τού Λιστ, την Κόζιμα, η οποία εγκατέλειψε για τον Βάγκνερ τον πρώτο της σύζυγο, τον διάσημο πιανίστα Χανς φον Μπύλοφ, ο οποίος ήταν παράλληλα και ένας από τους πλέον αφοσιωμένους οπαδούς του Βάγκνερ.

Ο Βάγκνερ ήταν αντισημίτης και ξενοφοβικός, όπως και οι περισσότερι Γερμανοι τότε. Ομως οι όπερές του θεωρούνται  αριστουργήματα, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της μουσικής, καθώς μεταμόρφωσε την όπερα σε μουσικό δραμα, σε ένα ιδανικό μείγμα μουσικής, ποίησης, χορού και οπτικής απόλαυσης που έφτασε στο απόγειο της με το Δαχτυλιδι των Νιμπελούγκεν

Άλλη σημαντική προσφορά του Βάγκνερ ήταν η πρωτοβουλία του (και η καθοριστική συμβολή του στη χρηματοδότηση) για την ανέγερση ενός εκπληκτικού θεάτρου, του Festpielhaus στο Μπαϊρόιτ (Βαυαρία) όπου τα έργα του θα μπορούσαν να παρουσιάζονται σε ιδεώδεις για την εποχή συνθήκες.

Στα νιατα του ήταν αριστερός και αυτό τον έθετε στο περιθώριο. Ηταν συνάμα ενεργός και στους κύκλους των σοσιαλιστών αλλά και τον εθνικιστών, εκτιμούσε τον Ρώσο αναρχικό Μικαέλ Μπακουνιν, όπως και τα γραφτά του Προυντόν. Η επαναστατικότητά του είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και έτσι έφυγε από τη Δρέσδη. Αργότερα συντηρητικοποιήθηκε αλλά παρά τον αντισημιτισμό του ειχε Εβραιους φίλους. Γερνώντας έγινε ρατσιστής με την έννοια των ανώτερων και κατώτερων φυλών που αργότερα ο Χίτλερ έθεσε στον πυρήνα των θεωριών του, όμως οι απόψεις του αφ ενός ήταν πολύ γενικές αφ΄ετέρου ήταν μέσα στο επίσης γενικό κλίμα της εποχής και της χώρας του. Αν δεν άρεσε στον Χίτλερ, μαλλον κανείς δεν θα έδινε τόση βαρύτητα στις τοποθετήσεις του Βάγκνερ.

 

 

.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here