Του ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΕΦΑΝΗ

Το ατυχέστερο γεγονός της παρούσας περιόδου της Ανθρωπότητας είναι η κατάρρευση της Λογικής και η αντικατάστασή της από την αμάθεια, την ξενοφοβία, την ισοπέδωση θεσμών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

Είναι απίστευτο πόσο ταυτόσημο με τα σημάδια των καιρών μας είναι το «1984», το κορυφαίο βιβλίο του Τζόρτζ Όργουελ.

Το βιβλίο που γράφτηκε το 1948, απεικονίζει την κοινωνική παρακμή, την γεωπολιτική αναταραχή αλλά κυρίως την σήψη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πολλές οι ομοιότητες με το σήμερα, δυστυχώς.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθεί τα πάντα και τους πάντες. Κανείς δεν είναι ελεύθερος να εκφραστεί . Το κράτος-δυνάστης, παραποεί συνεχώς κάθε πηγή που αφορά το παρελθόν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται διαρκώς σε σύγχυση.  Η σύγχυση γιγαντώνεται με συνεχείς αντικρουόμενες ειδήσεις όσον αφορά τις συμμαχίες, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων κλπ.

Ο αποπροσανατολισμός ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση συνεχόμενων «τζάκποτ» στην κρατική λοτταρία και την ενασχόληση των πολιτών με αυτό, εις βάρος των πραγματικών προβλημάτων.

Αναλογιστείτε το παρόν και τις αντικρουόμενες θέσεις που μεταφέρονται μέσω των ΜΜΕ σχετικά με φλέγοντα θέματα, όπως η Κλιματική Αλλαγή, ο περιορισμός της Δημοκρατίας, η κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας, η Τρομοκρατία.

Στο ομώνυμο βιβλίο, το κράτος-δυνάστης επιδίδεται σε συστηματική κατακρεούργηση της γλώσσας, ώστε να αφαιρούνται έννοιες όπως ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία απο το καθημερινό λεξιλόγιο.

Αν δεν μπορείς να περιγράψεις μια έννοια, αυτή παύει να υφίσταται.

Μια γρήγορη περιήγηση στα τηλεοπτικά δρώμενα σήμερα, επιβεβαιώνει την κατακρεούργηση της γλώσσας και των εννοιών. Η ζώνη υψηλής τηλεθέασης είναι μια συνεχή παρέλαση ημιμαθών στα πρόθυρα της ηλιθιότητας. Η αποθέωση της γελοιότητας και της παρακμής.

Αντίστοιχα, η θεματολογία της πλειοψηφίας των ΜΜΕ χαρακτηρίζεται από ρηχές αναλύσεις και καθοδηγούμενα άρθρα.

Χρόνια τώρα, συμβουλεύω τους φίλους μου και ειδικά τους νέους να διαβάσουν το μοναδικό αυτό βιβλίο και να συνειδητοποιήσουν οτι η πλοκή του, δεν περιορίζεται πια στις σελίδες του.

Είναι πιστή περιγραφή της κοινωνίας μας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here