Aπόφαση Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Βιώσιμη λύση αλλά πρώτα οι μισθοί

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» αναφέρεται στη πολιτική απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που εγκρίθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής. Στην απόφαση επισημαίνεται  ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα. Ωστόσο το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην απόφαση  αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

Επιπλέον, τονίζεται ότι «η διολίσθηση στην 5η αξιολόγηση δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

 

».

Η Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση επισημαίνει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Επιπλέον θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Η πολιτική απόφαση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό ενώ η Κομμουνιστικό Οργάνωση Ελλάδας, ψήφισε εναντίον της απόφασης.

Εννέα μέλη της Κ.Ε  κατέθεσαν τροπολογία, για την ανάγκη να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις ανάμεσά τους και δυνατότητα ρήξης αν οι δανειστές επιμείνουν σε ταπεινωτική συμφωνία, η οποία υποστηρίχθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα και την ΚΟΕ και έλαβε 75 ψήφους υπέρ έναντι 95 κατά και ενός λευκού.

Τι έλεγε η τροπολογία

Στην προσθήκη που καταψηφίστηκε αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «οι θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «έντιμο συμβιβασμό», αν και «έντιμος» συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας».

>>Η κυβέρνηση, εφόσον οι «θεσμοί» συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

Επιπλέον ζητείται να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο λαό, με στόχο «αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονοδρόμων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου… Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here